Energiamerkki muuttuu

Oletko lukenut että energiamerkit muuttuivat? Ennen led lampullasi oli energiamerkintä A+, mutta nyt enään D? Älä huoli, vaikka uusi enegiamerkki sekoittaa pakkaa, sillä energiankulutus ei ole muuttunut mihinkään, vain kirjain pakkauksen kyljessä. Tämä on osa EUn uutta energia lainsäädäntöä. Energiamerkinnät näyttävät erilaisilta siksi, että tapa luokitella on muuttunut Euroopassa. Kirjoitan tässä lyhyesti led lamppujen uusista energiatehokkuusmerkinnöistä.

Jotkut asian huomanneet asiakkaat ovat hämmästelleet, että miksi energialuokka on ”vain” E, kun kyse on led lampusta? Miten A++-energialuokiteltu led lamppu on nyt E-energialuokiteltu lamppu? Lue alta lisää seuraavista asioista

Uusi energiamerkki

Syy siihen, että A+++ – A+ merkkejä ei enää ole, on se, että energiatehokkuusmerkintöjä koskeviin sääntöihin on tehty muutoksia ja haluttiin tilalle uusi energiamerkki.

Nämä johtuvat uudesta EU:n 2019/2020 yhtenäisestä valaistusasetuksesta ja uudesta EU:n 2019/2015 energiamerkintäasetuksesta. Nämä uudet asetukset kumosivat vanhat asetukset ja yhdistävät niitä.

Valonlähteillä tarkoitetaan kaikkea, mikä valoa tuottavaa, kuten led lamput ja LED-valaisimet.

Idea tässä on harmonisoida ja ennen kaikkea kannustaa valaistusteollisuutta kehittämään valaisinteknologiaa ja energiatehokkuutta, sekä lisäämään kiertotaloutta ja siten vähentämään jätteiden määrää.

Tuotteet on nyt suunniteltava luotettavammiksi ja jopa päivitettäviksi, sillä oikeus korjaamiseen on mahdollista. Lisäksi valaisinten on sisällettävä enemmän kierrätettävää materiaalia ja oltava helpommin purettavissa. Säädöksissä määritellään uudet energiamerkintävaatimukset pakkauksille, myyntikirjallisuudelle, verkkosivustoille ja etämyynnille.

Kaikki energiamerkintää edellyttävät tuotteet on rekisteröitävä EPRLEL-tietokantaan, ja tekniseen tuotetietoon viittaava QR-koodi on pakollinen. 2021 kaikki valmistuttamamme led polttimot ovat jo EU alueelle rekisteröityjä. Valmistajilla ja myyjäliikkeille on annettu 2 vuotta siirtymäaikaa ja tuotteet jotka ovat jo varastossa, saavat pitää vanhat merkinnät, mutta uudet tuotteet tulee rekisteröidä.

Vanha energiamerkki ja uusi energiamerkki: mitä eroa niillä on?

Vanhat merkinnät eivät enää toimineet, sillä 2021 käytännössä kaikki valaistus oli EU alueella jo led valaisimia. Merkinnän tarkoitus alun perin oli valistaa kansalaisia halogeenin, hehkulampun ja led polttimon energiatehokkuuden eroista.

Taulukossa led valaisimet saivat poikkeuksetta A, A+ tai A++, kun taas E- ja F-luokitukset olivat käyneet tarpeettomiksi koska hehkulamppuja ja halogeeneja ei enään saa myydä EU alueella.

Tarvittiin siis parempia energialuokituksia, jotta asiat olisivat led maailmassa selkeämpiä.

Vanha EU:n energiamerkki sisälsi väriskaalan vihreästä punaiseen ja kirjainasteikon A+++:sta E:hen.

Uusi EU: energiamerkki sisältää edelleen asteikon vihreästä punaiseen, mutta kirjaimet ovat A-G, energiatehokkuuden yläpää vaatii todella korkeaa hyötysuhdetta.

Energiamerkki muutos taulukko
Energiamerkki muutos taulukko

Monet valaisimet, jotka vanhan energiamerkinnän mukaan kuuluivat luokkaan A++, kuuluvat nyt luokkaan C tai D uuden energiamerkinnän mukaan.

Led valaisimien uuden energiamerkinnän sisältö

Uusien sääntöjen mukaan uusi energiamerkki sisältää seuraavat tiedot:

 1. Toimittajan nimi ja mallinumero.
 2. Energialuokitus asteikolla A-G.
 3. Virrankulutus, kWh/1000h-luku pyöristettynä ylöspäin yksittäiseen wattiin.
 4. QR-koodi, jolla pääsee Euroopan komission EPREL-tietokantaan rekisteröityyn yksityiskohtaiseen tuotetietolomakkeeseen.
Energiamerkki muutostarra
Energiamerkki muutostarra

Led valaisimien pakkausmerkinnät

Valaisimien kylkeen tulee jatkossa hyödyllistä tietoa.

Uusia sääntöjä sovelletaan 1. lokakuuta 2021 alkaen, ja valaisimien valmistajien on ilmoitettava joko kuvakkeilla tai tekstillä seuraavia ominaisuuksia koskevat tiedot:

 1. Energiamerkintä: Valonlähteen energiankulutus kilowattitunteina 1000 tuntia kohti.
 2. Teho: Watteina.
 3. Valovirta (lm): Kuinka paljon valoa valonlähde tuottaa valoa ympärilleen.
 4. Kelvin (K): Valaisimen tuottama värilämpötila.
 5. Ulkokäyttö: Voiko valonlähdettä käyttää ulkona.
 6. Sädekulma: valon ulostulon kulma asteina tai valon ulostulokulman vaihteluväli.
 7. Himmennys: Onko valaisin himmennettävissä vai ei.
 8. Elinikä: Käyttöikä tunteina käytön aloittamisesta siihen asti, kunnes valoteho on heikentynyt alle 70 prosenttiin alkuperäisestä tehosta.
 9. Ra-arvo: Ra-arvo ilmaisee valonlähteen kyvyn toistaa valon viileät sävyt (R1-R8). Älä siis sekoita CRI arvoon, joka kertoo KOKO valonspektrin R1-15, eli Värintoistoindeksin.
 10. QR-koodi: Kuluttajat saavat lisää tuotetietoa uuden QR-koodin avulla.

Energiamerkinnän merkitys käytännössä

Merkittävin muutos entiseen, on siis energiamerkinnän sitominen valaisimen hyötysuhteeseen. Eli kuinka monta lumenia valaisin tuottaa wattia kohden. Jos et tiedä käsitteiden ero, niin lue Lumen vs. Watti. Hehkulampusta saatiin 10 lumenia watilta ja Led valaisimien keskituotto on 100 Lumenin kohdalla markkinoilla.

Mutta kaikki ei ole päällepäin miltä se näyttää. Tarkastellaanpa kahta tärkeintä mittaria, Ra arvoa ja Lumen per watti

Ra-arvo

Eli Ra-Arvo kertoo valaisimen kyvyn toistaa valon sävyt spektrin asteikolla R1-R8, kun koko spektri on R1-R15. R1-8 ovat nimenomaan viileämmät päät, jotka ovat led valaisimelle helppoja ja erityisesti R9 joka on punainen, on ledille todella vaikea toteuttaa. Tässä kohtaa massavalmistajat saivat myönnytyksen, että näitä vaikeita, todelliseen valon laatuun vaikuttavia R9-15 ei tarvitse ilmoittaa vaan voidaan johtaa kuluttajaa harhaan. Alla esimerkki, josta näkee, että Perinteinen Ra luku kertoo värien 1-8 painotetun keskiarvon. CRI kertoo koko skaalan 1-15 keskiarvon. Tämän valaisimen CRI on siis lähempänä 70, eli valaisin ei toista kaikkia värejä laadukkaasti vaan valo jää vaillinaiseksi. Olemme kirjoittaneet tarkemmin mikä on värintoistoindeksi

Mitä eroa on CRI ja RA arvolla
Mitä eroa on CRI ja RA arvolla

Lumen per Watti

Tässä tulee seuraava haastava kohta valaistusteollisuudelle. Jotta valaisin olisi kestävä, tulisi led piirin lämmöntuottoa pystyä hallitsemaan. Mitä enemmän se tuottaa valoa per watti, sen enemmän se tuottaa lämpöä, joka pitää pystyä pois johtamaan. Lue tästä miksi Led ei kestä kuumaa. Eli käytännössä tämä tarkoittaa, että valaisimet, joissa on korkea hyötysuhde, esim 160-200 Lumen per watti, tuottavat merkittävästi lämpöä, joka pitää pois johtaa, jotta päästää lähellekään led valaisimen tavoiteltavaa käyttöikää 50000 tuntia.

Lisäksi mitä korkeampi värintoisto, sen vähemmän suhteessa siitä saadaan valoa irti, jotta voimme hallita valoa ja pitää värintoiston luvatulla tasolla. Kun Led piiristä otetaan enemmän irti kuin sen tarkoitettu, niin hyvällä värintoistolla varustettu piiri menettää värintoistokykyä piiriin syötettäessä liikaa virtaa.

Eli valmistajalla on karkeasti 4 vaihtoehtoa (nämä ovat vain lukuja jotta saat suhteellisen käsityksen):

 1. Otetaan ledistä kaikki teho irti (160lm/w), lasketaan värintoistokykyä (CRI80) ja asennetaan se reiluun alumiini jäähdytykseen jotta saadaan kestoa 50000 tuntia.
 2. Otetaan ledistä suunniteltu teho (85lm/w) irti jotta säilytetään korkea värintoistokyky (CRI98) ja asennetaan se reiluun alumiini jäähdytykseen jotta saadaan kestoa 50000 tuntia.
 3. Otetaan ledistä pienempi teho (60lm/w) irti, pidetään korkea värintoistokyky (CRI98) ja asennetaan se minimaaliseen jäähdytykseen ja saadaan kestoa 25000 tuntia.
 4. Otetaan ledistä kaikki teho irti (160lm/w), pidetään korkea värintoistokyky (CRI98) ja asennetaan se minimaaliseen jäähdytykseen ja saadaan kestoa 15000 tuntia.

Eli käytännössä uusi energiamerkki tarkoittaa sitä, että jos halutaan hieno A energiamerkkiin, ei polttimolla ole hyvä värintoisto, tai sitten se on lyhytikäinen.

Led polttimo ei voi teknisesti olla kestävä ja tehokas, sillä esimerkiksi E27 filament polttimossa ei ole yhtään alumiinia jäähdyttämässä polttimoa, joten se on TODELLA lyhytikäinen jos siitä otetaan paljon tehoa ulos vain energiamerkin tähdeä.

Kyse on siis kompromisseista. Täytyy muistaa että led on puolijohde ja ledin kynnyslämpötila vaikuttaa suoraan sen käyttöikään. Lue tästä kuinka kauan led nauhat kestävät?

Lopuksi

Ei ole mitään syytä huoleen, jos ostat led-lampun, jonka energialuokitus on E tai D uuden merkinnän mukaan; sinun tarvitsee vain tarkistaa lumenien määrä ja varmistaa, että se on pienitehoinen, ja se säästää rahaa sähkölaskussasi.

Led-valojen asiantuntija

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Ulkovalaistuksen suunnittelu on meille myös hyvin tuttua.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja LEDeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja LEDien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *