Saunan valaistussuunnittelu on olennainen osa rentouttavan ja nautinnollisen saunakokemuksen luomista. Hyvin suunniteltu valaistus ei ainoastaan paranna saunan ulkonäköä, vaan palvelee myös käytännön tarkoituksia, kuten varmistaa asianmukainen näkyvyys ja luoda rauhoittava ilmapiiri.

Suomessa, jossa sauna on olennainen osa kulttuuria, asianmukainen saunan valaistussuunnittelu on erittäin tärkeää. Olitpa sitten rakentamassa uutta saunaa tai remontoimassa olemassa olevaa, huolellinen valaistussuunnittelu voi auttaa sinua luomaan miellyttävän ja kutsuvan saunaympäristön. Tässä artikkelissa käsittelemme joitakin olennaisia tekijöitä, jotka on hyvä pitää mielessä suunnitellessasi valaistusta saunalle.

Saunan valaistuksen merkitys rentoutumisessa

Sauna on paikka, jossa monet meistä haluavat rentoutua ja päästä irti arjen stressistä. Mutta saunan rentouttava vaikutus riippuu myös sen valaistuksesta. Saunan valaistus vaikuttaa tunnelmaan, viihtyvyyteen ja toiminnallisuuteen. Huono valaistus voi pilata saunan rentouttavan ilmapiirin ja jopa vaarantaa turvallisuuden kun törmäilemme rappusiin. Siksi saunan valaistus on tärkeää ottaa huomioon, kun suunnittelet saunasi sisustusta.

Saunan valaistussuunnittelu – Saunan valaistuksen tärkeimmät huomioitavat seikat

Saunan valaistussuunnittelu alkaa kuten muidenkin tilojen suunnittelu. Seuraavassa on 10 asiaa joita sinun tulee huomioida kun teet saunan valaistussuunnittelua:

Himmennys

Valitse valaistus, joka luo rauhoittavan tunnelman saunassa. Suositeltavaa on käyttää himmennettävää valaistusta, jotta voit säätää valon voimakkuutta ja luoda miellyttävän tunnelman. Tunnelmallinen valaistus voi sisältää esimerkiksi seiniin upotettuja spottivaloja, joita voi himmentää tarvittaessa. Tämä luo miellyttävän ja rentouttavan tunnelman saunassa, joka auttaa sinua rentoutumaan ja nauttimaan saunakokemuksesta.

Lämpötilan kesto

Valitse valaistus, joka kestää korkeita lämpötiloja. Saunassa lämpötila voi nousta hyvin korkeaksi, joten valaistuksen on kestettävä kuumuutta. Saunan valaistuksen tulee olla kestävä ja suunniteltu kestämään korkeita lämpötiloja, jotta valaistus ei ylikuumene tai aiheuta vaaratilanteita.

IP luokka

Valitse valaistus, joka on turvallista käyttää kosteassa ympäristössä. Saunassa on kosteaa, joten valaistuksen on oltava turvallista käyttää. Suositeltavaa on valita valaistus, joka on suunniteltu käytettäväksi kosteassa ympäristössä, esimerkiksi IP44-luokan valaisimet.

Saunan koko ja muoto

Huomioi saunan koko ja muoto valitessasi valaistusta. Saunan koko ja muoto vaikuttavat valaistuksen tehokkuuteen ja vaikutukseen. Suuremman saunan valaistus voi vaatia enemmän valonlähteitä, kun taas pienempi sauna voi tarvita vain muutaman valaisimen.

Valon sijoittaminen

Sijoita valaistus mieluiten penkin alle tai selkänojan taakse luodaksesi tunnelmaa pintoja pitkin. Mikäli haluat vain vähän valoa, suosittelen laittamaan sen penkin alle, jolloin se toimii myös siivousvalona.

Led nauha saunassa lauteen alla valaisemassa kauniilla, epäsuoralla valolla. Ledstore.fi
Led nauha saunassa lauteen alla valaisemassa kauniilla, epäsuoralla valolla.

Valaistus tarpeen mukaan

Valitse valaistus, joka tarjoaa tarvittavan valaistuksen eri tilanteisiin, kuten pukeutumiseen tai löylyjen ottamiseen. Saunassa voi olla erilaisia tilanteita, joihin tarvitaan erilaista valaistusta. Esimerkiksi pukeutumisalueella tarvitaan kirkkaampaa valoa, kun taas löylyhuoneessa voi käyttää himmeämpää valaistusta.

Vältä suoria valoja

Vältä suoria valonlähteitä, jotka voivat häikäistä. Saunassa valo kannattaa suunnata esimerkiksi seiniin tai kattoon, jolloin valo heijastuu tasaisesti ympäri saunaa. Vältä suoria valonlähteitä, jotka voivat häikäistä tai aiheuttaa epämukavuutta.

Valon lämpötila

Huomioi valaistuksen värilämpötila. Saunan valaistuksen kannattaa olla lämpimän valkoinen tai keltainen, sillä se luo rauhoittavan ja lämpimän tunnelman. Liian kylmä tai sinertävä valo voi luoda kylmän ja epämiellyttävän tunnelman. Saunan valaistuksen tulisi olla luonnollinen ja lämmin, jotta se auttaa sinua rentoutumaan ja nauttimaan saunasta. Lämpötilasäädettävä (CCT) valaistus on monesti paras ratkaisu sillä sen avulla voit säätää valoa lähelle omia mieltymyksiäsi.

Puhdistus

Valitse valaistus, joka on helppo puhdistaa ja ylläpitää. Saunan valaistuksen on oltava helppo puhdistaa ja ylläpitää, jotta se säilyttää ulkonäkönsä ja tehokkuutensa. Suositeltavaa on valita valaistus, joka ei kerää pölyä tai likaa helposti ja joka on helppo puhdistaa kostealla liinalla.

Omat mieltymykset

Huomioi henkilökohtaiset mieltymykset valaistuksessa. Saunan valaistuksen tulee olla miellyttävä sinulle ja muille saunassa kävijöille, joten henkilökohtaiset mieltymykset kannattaa ottaa huomioon valaistusta suunnitellessa.

Esimerkiksi joidenkin ihmisten mielestä himmeämpi valaistus luo rentouttavamman tunnelman, kun taas toiset pitävät kirkkaammasta valaistuksesta. On tärkeää kuunnella omia ja muiden mieltymyksiä, jotta saunan valaistus palvelee kaikkia käyttäjiä parhaiten. Ja valitse saunaan RGB valot rohkeasti mikäli teille niistä pidetään.

Led valot saunan valaistuksessa – Ekologinen ja energiatehokas vaihtoehto

Led valot ovat erinomainen vaihtoehto saunan valaistukseen. Ne ovat erittäin energiatehokkaita ja kestäviä, mikä säästää sekä rahaa että ympäristöä. Led valot myös tuottavat vähemmän lämpöä kuin perinteiset valonlähteet, mikä on tärkeää saunan lämpötilan hallinnassa. Led valoilla saa myös luotua erilaisia tunnelmia, sillä ne ovat saatavilla eri sävyissä ja tehokkuuksissa. Led valot voidaan sijoittaa kattoon, seiniin tai jopa lattiaan, joten ne tarjoavat monipuoliset mahdollisuudet saunan valaistukseen.

Epäsuora valaistus – Saunan tunnelman kohottaja

Epäsuora valaistus on yleinen valinta saunan valaistukseen. Se on erinomainen tapa lisätä tunnelmaa ja viihtyisyyttä saunan sisustukseen. Epäsuoria valoja voidaan sijoittaa esimerkiksi lauteiden alle tai katonrajassa olevaan kouruun.

Saunan selkänojassa led nauha valaisemassa tunnelmallista valoa ylöspäin ja lauteen alla alaspäin. Ledstore.fi
Selkänojassa led nauha ylöspäin ja lauteen alla alaspäin.

Epäsuora valaistus on myös käytännöllinen, sillä se ei vie tilaa ja on helppo pitää puhtaana. Piilotettu, epäsuora valaistus toteutetaan yleensä led nauhalla.

Kattolamput – Toimivuutta ja tyylikkyyttä saunan valaistukseen

Kattolamput ovat yksinkertainen, mutta toimiva vaihtoehto saunan valaistukseen. Ne tarjoavat tarvittavan valaistuksen koko saunalle ja ovat helppoja asentaa ja käyttää. Kattolamppuja on saatavilla eri muodoissa ja väreissä, joten ne voivat toimia myös saunan sisustuselementteinä.

Saunan valaisu spoteilla
Saunan valaisu spoteilla

Kattolamput voivat olla esimerkiksi modernin muotoilun omaavia, tai perinteisempää tyyliä edustavia, kuten esimerkiksi kuparipinnoitteisia.

Seinävalot – Kätevä lisä valaistukseen saunan sisustusta unohtamatta

Seinävalot ovat käytännöllinen tapa lisätä valoa saunassa. Ne ovat helposti saatavilla ja tarjoavat tarvittavan valaistuksen saunan seinustalla. Seinävaloja on saatavilla eri muodoissa ja kokoisina, joten ne voidaan sovittaa saunan sisustukseen. Seinävalot voivat toimia myös tunnelman luojana, ja esimerkiksi korostaa saunan puupintoja. Seinävaloa voit tehdä myös suoralla led nauhalla, peittämällä sen esimerkiksi puupaneelilla.

Lopuksi

Saunan valaistus on tärkeä osa saunan sisustusta ja toimivuutta. Hyvin suunniteltu valaistus luo rentouttavan tunnelman ja tekee saunasta turvallisen käyttää. Led valot, epäsuora valaistus, kattolamput ja seinävalot ovat kaikki hyviä vaihtoehtoja saunan valaistukseen. Valitse ne huolella ja suunnittele niiden sijoittelu tarkasti, niin saunan valaistus luo viihtyisän ja rentouttavan ilmapiirin.

Saunavalaistuksen asiantuntija

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Tuotteiden takuut ovat jopa 7 vuotta. Suoritamme myös valaisinhuoltoa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin, joten valaisimet toimivat loistavasti ja pitkäikäisesti. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja Ledeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja Ledien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan