Saunaremontti ja led valaistus

Saunan remontti ja valaistus ovat tärkeitä asioita, joita kannattaa harkita saunan käytön ja nautinnon lisäämiseksi. Valaistuksen merkitys suuri ja se vaikuttaa suoraan saunan tunnelmaan ja käyttömukavuuteen. Saunaremontti onkin hyvä tilaisuus päivittää saunan valaistus uudelle tasolle ja valita turvallinen, lämmönkestävä ja vedenkestävä valaistusratkaisu. Tässä artikkelissa käsittelemme tärkeitä asioita, joita kannattaa ottaa huomioon saunan valaistusta valittaessa, ja miksi led valaistus on yksi parhaista vaihtoehdoista.

Saunaremontti ja valaistus

Sauna on suomalaisille tärkeä paikka rentoutua ja nauttia olostaan. Siksi saunaremontti on usein tärkeä osa kodin remonttia, joka vaikuttaa suoraan saunan käyttömukavuuteen ja ilmapiiriin. Yksi tärkeimmistä osista saunaremonttia on saunan valaistus. Oikein valitut led valaisimet tuovat saunaan miellyttävän tunnelman ja samalla parantavat käyttöturvallisuutta. Tarjolla on valmis led-nauha saunapaketti tai sitten osissa erilaisia IP luokiteltuja led nauhoja joita voit asentaa saunaan, sekä saunavalaistussarjat.

 

Saunaremontti alkaa purkamisesta
Saunaremontti alkaa purkamisesta

Saunaremontti tarkoittaa yleensä myös että pesuhuone ja kylpyhuoneen valaistus uusitaan samalla kertaa. Ja vastoin yleistä luuloa, led valot saa asentaa löylyhuoneeseen.

Saunan valaistus – Miksi led valaistus on paras vaihtoehto saunassa

Valaistuksella on suuri merkitys saunan tunnelman luomisessa. Klassinen saunan valaistus on ollut seinävalaisin, joka antaa yleisvaloa koko saunalle. Nykyään on kuitenkin yleistynyt led valaistuksen käyttö saunoissa. Led ratkaisuilla on helppo toteuttaa tunnelmavalaistus saunaan. Epäsuora valaistus on kaikkein suosituinta ja valonlähteenä suosituin on led-nauhat.

Led valaistus on erittäin energiatehokasta ja kestävää. led lamput kestävät jopa 50 000 tuntia, mikä tekee niistä hyvin pitkäikäisiä ja huoltovapaita. Saunassa kuumuus lyhentää led valaistuksen käyttöikää helposti, mutta normaalilla saunomisen määrällä (4 tuntia viikossa), 15000 tuntia on paljon. Lisäksi led lamput eivät kuumene yhtä paljon kuin perinteiset hehkulamput, joten ne ovat turvallisempia käyttää saunassa.

Yksi hyvä syy käyttää led valaistust a on sen kirkkaus. Led valot tuottavat kirkkaan ja selkeän valon, joka on hyvä ratkaisu siivous valaistukseen. Saunassa on usein hämärää, joten tarvitaan riittävän kirkas valaistus, jotta ihmiset voivat liikkua turvallisesti saunassa ja siivota.

Saunassa selkänojassa led nauha valaisemassa tunnelmallista valoa ylöspäin ja lauteen alla alaspäin. Pehmeää, epäsuoraa valoa. Ledstore.fi
Selkänojassa tunnelmallista valoa ylöspäin ja lauteen alla alaspäin Pehmeää epäsuoraa valoa

Vedenkestävä valaistus – Miksi se on tärkeää saunassa

Saunan kosteus- ja lämpötilaolosuhteet asettavat vaatimuksia valaisimille. On tärkeää valita valaistus, joka on vedenkestävä, jotta vältetään vaaratilanteet. IP-luokitus on tärkeä huomioida valaisinta valitessa. IP-luokitus kertoo, kuinka hyvin valaisin suojaa vedeltä. Saunassa valaisimilta vaaditaan vähintään IP44-luokitus, mikä tarkoittaa, että valaisin on roiskevedenkestävä. Kuitenkin saunan kiuasalueella vaaditaan korkeampaa IP-luokitusta, vähintään IP65. Tällöin IP luokituksen valaisin on vesitiivis, eikä sieltä pääse vettä läpi.

IP luokka
IP luokka

Muuntajat asennetaan lauteen alle tai pesuhuoneen kattoon vedeltä suojaan. Lisäksi led-nauhalla on suojaava kotelo joka suojaa roiskuvalta vedeltä.

Vedenkestävän valaistuksen lisäksi on tärkeää huomioida valaisimen sijoitus ja suuntaus saunassa. Valaisimia ei saa sijoittaa liian lähelle kiuasta tai suoraan kiukaan päälle, jotta ne eivät kuumene liikaa. Lisäksi valaisimien suuntaus tulee olla oikea, jotta ne eivät häikäise. Paras valaistusratkaisu on yleensä epäsuora valaistus, jossa valaisimet ovat piilossa seinien tai penkkien takana. Epäsuora valaistus luo miellyttävän tunnelman saunassa ja välttää suoran valon häikäisyn.

Lämmönkestävyys – Miksi se on tärkeää saunassa

IP-luokituksen lisäksi tulee huolehtia lämmönkestosta. Saunan lämpötila voi nousta korkealle, joten valaisimen tulee olla lämmönkestävä. Tavalliset lamput voivat sulaa tai rikkoutua liian korkeassa lämpötilassa. Siksi on tärkeää valita lämmönkestävät valaisimet, jotka kestävät korkeaa lämpötilaa ilman vaurioita. Saunan kattoon tai seinään asennettava valaisin on yleensä paras vaihtoehto, sillä se sijaitsee kauempana kiuasta ja kestää paremmin lämpötilan vaihtelua.

Saunaremontti ja turvallisuus

Saunan turvallisuus on tärkeä tekijä, jota ei tule unohtaa saunaremontissa. Saunassa tulee noudattaa tiettyjä turvallisuusstandardeja, jotta vältetään vaaratilanteet. Valaisimilla on tässä suuri rooli, sillä huonosti valaistussa saunassa voi olla vaikea liikkua turvallisesti. Siksi on tärkeää valita valaisimet, jotka eivät häikäise eivätkä aiheuta varjoja. Lisäksi valaisinten tulee olla veden- ja lämmönkestäviä.

Saunan turvallisuuteen vaikuttaa myös saunan sähköasennukset. Sähköasennukset tulee tehdä asianmukaisesti, jotta vältetään sähköiskun tai tulipalon vaara. Saunan sähköasennukset tulee suorittaa ammattilaisen toimesta, joka tuntee saunan turvallisuusstandardit ja määräykset. Saunan sähköasennuksissa tulee myös huomioida erityisvaatimukset, kuten lämmön- ja kosteudenkestävyys.

Saunaremontti ja muut asiat

Lopuksi on hyvä muistaa, että saunan valaistus on vain yksi osa saunaremonttia. Samalla tulee huomioida myös esimerkiksi penkkien materiaalit, ilmanvaihto sekä kiuas. Ilmanvaihto on erittäin tärkeää, sillä se vaikuttaa saunan kosteuteen ja ilmanlaatuun. Ilmanvaihdon tulee olla riittävä, jotta saunassa ei ole liian kosteaa ja tukahduttavaa. Kiuas on saunan sydän, joka vaikuttaa suoraan saunan lämpötilaan ja ilmapiiriin. Kiuas tulee valita huolella, jotta se vastaa saunan käyttötarkoitusta ja kestää vuosia.

Turvallisuus on tärkeä osa saunaremonttia. Saunassa tulee noudattaa tiettyjä turvallisuusstandardeja, jotta vältetään vaaratilanteet. Valaisimilla on suuri rooli turvallisuudessa, sillä huonosti valaistussa saunassa voi olla vaikea liikkua turvallisesti. Sähköasennukset tulee tehdä ammattilaisen toimesta, joka tuntee saunan turvallisuusstandardit ja määräykset.

Saunaremontti on investointi, joka kannattaa tehdä huolella. Saunaremontissa on tärkeää huomioida paitsi ulkonäkö ja käyttömukavuus, myös turvallisuus- ja energiatehokkuusnäkökohdat. Ammattilaisen apu on usein tarpeen saunan sähköasennuksissa ja valaisimien valinnassa.

Portrait of a cheerful young male builder showing thumbs up gesture while standing and looking at camera isolated over white background.
Ammattilainen apuun<br >Kuva Freepik Drobotdeam

Lopuksi

Saunan valaistus on tärkeä osa saunaremonttia, joka vaikuttaa suoraan saunan käyttömukavuuteen ja turvallisuuteen. Led valaistus on yleensä paras vaihtoehto, sillä se on energiatehokasta, kestävää ja turvallista käyttää. Vedenkestävyys on tärkeää huomioida valaisinta valitessa, sillä saunassa on kosteutta ja vettä. Valaisimien suuntaus ja sijoitus ovat myös tärkeitä tekijöitä, jotta vältetään häikäisy ja varjot. Lämmönkestävät valaisimet ovat tarpeen, jotta ne kestävät korkeaa lämpötilaa ilman vaurioita ja led valaistuksen asennuspaikkaan kiinnitetään eritystä huomioita.

Yhteenvetona voidaan todeta, että saunan valaistus on tärkeä osa saunaremonttia, joka vaikuttaa suoraan saunan käyttömukavuuteen ja turvallisuuteen. LED-valaistus on yleensä paras vaihtoehto, sillä se on energiatehokasta, kestävää ja turvallista. Vedenkestävyys, lämmönkestävyys ja turvallisuusstandardeja noudattavat sähköasennukset ovat tärkeitä tekijöitä, jotka tulee huomioida saunan valaistusta suunniteltaessa.

Hyvin suunniteltu ja toteutettu saunaremontti tuo iloa ja hyvinvointia useaksi vuodeksi eteenpäin. Saunavalot kuntoon!

Saunavalaistuksen asiantuntija

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Tuotteiden takuut ovat jopa 7 vuotta. Suoritamme myös valaisinhuoltoa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin, joten valaisimet toimivat loistavasti ja pitkäikäisesti. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja Ledeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja Ledien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

One thought on “Saunaremontti ja valaistus

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *