Aurinkopaneelit mökin katolla

Ympäristöystävällisyys on tärkeä osa nykypäivän kodin ja yrityksen valaistusratkaisuja. Aurinkopaneelit ja LED-valonauhat ovat erinomainen vaihtoehto perinteisille valaistustavoille, sillä ne ovat huomattavasti energiatehokkaampia ja kestävämpiä. Aurinkopaneelit ja LED-valonauha on siis täydellinen ratkaisu ympäristöystävälliseen valaistukseen.

Aurinkopaneelit ja led-valonauha

Aurinkopaneelit ja led-valonauha ovat luonnollinen ja täydellinen pari. Seuraavaksi käsittelemme Aurinkopaneelien toimintaa.

Miten aurinkopaneelit toimivat?

Aurinkopaneelit ovat laitteita, jotka muuntavat auringonvalon sähköenergiaksi. Ne koostuvat useista aurinkokennoista, jotka ovat yleensä valmistettu piistä. Kun auringonvalo osuu aurinkokennoon, se vapauttaa elektroneja, jotka liikkuvat johtimia pitkin, tuottaen sähkövirtaa.

Aurinkopaneelit on suunniteltu tuottamaan tasavirtaa, joka voi sitten syöttää akkuun. Tämä akku voidaan sitten käyttää LED-valonauhan virtalähteenä. Aurinkopaneeleilla on yleensä erittäin pitkä käyttöikä ja ne ovat lähes huoltovapaita, mikä tekee niistä erinomaisen valinnan ympäristöystävälliseen valaistukseen.

Voit lukea lisää aurinkopaneelien toiminnasta.

Aurinkopaneelit ja led-valonauha artikkelin kuva jossa on aurinkopaneelit räjäytyskuva
Aurinkopaneeli rakenne

Miksi aurinkopaneelit ovat hyvä valinta LED-valonauhan voimanlähteeksi

LED-valot ovat energiatehokkaita ja kestäviä, mutta ne tarvitsevat virtalähteen toimiakseen. Aurinkopaneelit ovat loistava vaihtoehto virtalähteeksi, sillä ne ovat ympäristöystävällisiä ja helppoja käyttää (riippuen järjestelmän koosta). Aurinkopaneelit tarvitsevat vain auringonvaloa tuottaakseen sähköä, joten niitä voidaan käyttää missä tahansa, jossa on auringonvaloa.

Aurinkopaneelit ovat myös erittäin luotettavia. Ne ovat suunniteltu kestämään äärimmäisiä sääolosuhteita ja niiden käyttöikä on erittäin pitkä. Kun aurinkopaneeli on kerran asennettu, se voi toimia vuosia ilman huoltoa tai huolto- tai käyttökustannuksia.

Aurinkopaneelit ja LED-valonauha – Yhdistämien

Aurinkopaneelit ja LED-valonauha sopivat siis hyvin yhteen sillä led-valonauha tarvitsee jatkuvaa virtalähdettä toimiakseen ja aurinkopaneeli toimii virtalähteenä! Riippuen järjesltemästä se voi olla verkkovirta (230V) invertterillä tai pelkästään Tasajännite suoraan akustolle.

Mikäli kyse on suorasta aurinkopaneelista 12V akustolle menevään jännitteeseen, niin tarvitaan vain jokin 12 voltin ohjain tai kytkin jolla voidaan katkaista tai himmentää led nauhaa kun se kiinnitetään akustoon.

Mikäli kyse on verkkovirta järjestelmästä, vaihtovirta tulee ensin muuttaa tasavirraksi. Tämä voidaan tehdä käyttämällä aurinkopaneelin ja LED-valonauhan välissä olevaa invertteriä. Invertteri muuntaa vaihtovirran led nauhalle sopivaksi tasajännitteeksi.

230V järjestelmän etuna on että että muu talon tai mökin jännite on tuttua pistorasiasta tulevaa sähköä, mutta haittana on hukkunut kapasiteetti joka menetetään kun sähkö muutetaan tasajännitteestä (aurinkopaneelista) vaihtovirtaan (invertteriin) ja takaisin (led nauhalle).

Kuinka suuri aurinkopaneelin tulisi olla, jotta se voi käyttää LED-valonauhaa?

Aurinkopaneelin koko riippuu siitä, kuinka paljon sähköä LED-valonauha tarvitsee toimiakseen. Tämä riippuu LED-valonauhan pituudesta ja tehokkuudesta. Yleensä aurinkopaneelin tulee olla riittävän suuri, jotta se voi tuottaa tarpeeksi sähköä LED-valonauhan käyttöön.

Virtalähteenä siis aurinkopaneelit ja led-valonauha vain kiinni? Stop, ei välttämättä! Jos haluat käyttää aurinkopaneelia LED-valonauhan virranlähteenä, on tärkeää valita oikea paneeli, joka on suunniteltu toimimaan LED-valonauhan kanssa (12V tai 24V).

Katolle Aurinkopaneelit ja led-valonauha sisäle
Pienelläkin paneelilla pärjää jos valoja on vähän Kuva Pexels

Akut ja LED-valot – Parhaat käytännöt akun keston parantamiseen

Kuinka akun kesto vaikuttaa LED-valojen käyttöön

LED-valot tarvitsevat virtalähteen toimiakseen, ja yksi yleisimmistä virtalähteistä aurinkopaneelien kanssa on akku. Akun kesto vaikuttaa suoraan LED-valojen käyttöön. Jos akku ei kestä riittävän kauan, sinun on vaihdettava sitä usein tai lataattava sitä usein. Eli huomio valaistusta hankkiessasi aurinkopaneeliesi kapasiteetti ja akuston koko.

Akku ei sinällään ole toiminnan kannalta välttämätön ja led-nauhat voi kytkeä vaikka suoraan aurinkokennoon, mutta kun tulee ilta ja haluat valoa, se sähkö tulee akusta jota olet ladannut päivällä kun et ole tarvinnut valoja.

Miten voit parantaa LED-valojen akun kestoa

LED-valojen akun kestoa voidaan parantaa useilla tavoilla. Yksi tapa on käyttää korkealaatuista akkua, joka on suunniteltu kestämään pitkään ja tarjoamaan luotettavaa virtaa. On myös tärkeää huolehtia akusta asianmukaisesti, jotta sen käyttöikä pidenee. Esimerkiksi vältä ylikuormittamista ja älä anna akun varastoitua liian pitkäksi aikaa täyteen ladattuna.

LED-valojen polttoaika – Kuinka pitkään ne kestävät

Mitä eroa on Ah ja A arvoilla?

Ah (ampeeritunti) on yksikkö, jota käytetään kuvaamaan akun kapasiteettia eli kuinka paljon sähköä akku voi varastoida. A (ampeeri) on yksikkö, joka kuvaa virtaa, jota LED-valot käyttävät toimiakseen.

Kuinka kauan led valot palavat akulla?

LED-valojen polttoaika riippuu akun kapasiteetista ja LED-valojen tehokkuudesta. Yleensä LED-valot voivat palaa useita tunteja yhdellä akun latauksella.

Esimerkiksi jos akku on 100Ah, 12V, se tarkoittaa että sillä voidaan antaa virtaa 100 tuntia yhden Ampeerin teholla.

1 Ampeeri 12V tarkoittaa 12W. Toisin sanoen akku kestää 100 tuntia 12W per metri tehoista led nauhaa.

Eli jos sinulla on 10 metriä 7,2W per metri (6A 12V) led nauhaa mökilläsi valaisemassa olohuonetta ja keittiötä ja pidät niitä yhtäjaksoisesti päällä, ne kestävät 16,6 tuntia ennen kuin akusta loppuu virta.

Aurinkokennon ja akun koon laskeminen

Oheisesta kuvasta nähdään että kyseiseen mökkiin on ajateltu perusvalaistukseen led nauhaa sisällle 14,4W tehoisena ja ulos, saunaan ja tunnelmaan 7,2W led nauhaa.

Kokonais tehontarve on 200W sisällä jos kaikki olisivat jostain syystä koko ajan päällä ja ulkona 72W. Lisäksi tulisi muutama riippuvalaisin, joihin asennetaan n.7W led polttimot.

Mökin aurinkopaneeli ja led-valonauhat suunnitelmassa
Mökin led valonauhat

Käytännössä siis tulisi mitoittaa aurinkokennot 400W tehoisena ja varata 2x100Ah akusto valaistukselle.

Jos aurinko paistaa 8 tuntia kennoille, se varaa teoriassa 8x 400W = 3200W / 12V eli 266A, josta käytännössä osa käytetään jo alkuillasta , joten 200Ah akusto riittää varaamaan ylijäämä sähkön illaksi ja yöksi.

Jos valot olat päällä 6 tuntia illasta = 6h x (200W + 72W) = 1632W = 136Ah. Näin akusto kestää ja siihen jää vähän pelivaraakin.

Laskelma ottaa vapauksia ja olettaa olosuhteiden olevan aina samat. Toisaalta taas tuskin kaikki valot ovat yhtä aikaa päällä. Ja jäihän sinne vielä optio valaista terassin portaat.

Kuinka LED-valojen polttoaikaa voi pidentää akulla

LED-valojen päällä oloaikaa voidaan pidentää käyttämällä korkealaatuista akkua, joka on suunniteltu kestämään pitkään ja tarjoamaan luotettavaa virtaa. On myös tärkeää huolehtia akusta asianmukaisesti, jotta sen käyttöikä pitenee. Esimerkiksi vältä ylikuormittamista ja älä anna akun varastoitua liian pitkäksi aikaa täyteen ladattuna.

Langaton himmennin ja liiketunnistin
Langaton himmennin ja liiketunnistin

Toinen tapa pidentää LED-valojen polttoaikaa on käyttää himmentimiä tai ajastimia, jotka sammuttavat valot automaattisesti, kun niitä ei tarvita. Tämä auttaa vähentämään energiankulutusta ja säästää akun virtaa pitkällä aikavälillä.

Miten voit valita LED-valon, joka sopii käyttötarkoitukseesi

Selvitä siis ensin antaako aurinkopaneelisi suoraan esimerkiksi 12V/24V vai onko sinulla invertteri välissä ja se antaa 230V.

Kun tämä on selvillä, osta tarvittaessa muuntaja led nauhalle, jos järjestelmäsi tuottaa 230V, mutta muuten hanki vain 12/24V led nauhaa ja kytke se suoraan akulle

Led nauhan tehon puolesta tarvitset 7,2W tai 14,4W led nauhaa, mutta kumpaa, riippuu asennuspaikasta. Työtasolle enemmän valoa kuin tunnelman luomiseen tai ulos.

LED-valonauhat – Valaistusratkaisu moniin käyttötarkoituksiin

LED-valonauhat ovat erinomainen valinta moniin eri valaistustarpeisiin. Ne ovat energiatehokkaita, kestäviä ja monipuolisia. LED-valonauhoja voidaan käyttää esimerkiksi sisustuksessa, ulkotiloissa, korostamaan esineitä tai parantamaan kodin turvallisuutta.

Kuinka LED-valonauha voi muuttaa huoneen tunnelmaa

LED-valonauhojen avulla voit helposti muuttaa huoneen tunnelmaa. Voit käyttää niitä esimerkiksi epäsuorassa valaistuksessa, joka luo pehmeän ja lämpimän tunnelman. LED-valonauhoja voidaan myös käyttää korostamaan tiettyjä kohteita, kuten taulua. Käytä led nauhaa korostamaan luonnon materiaaleja.

Led nauha mökillä suihkun katossa
Led nauha mökillä suihkun katossa

Kuinka LED-valonauha voi parantaa mökin turvallisuutta

LED-valonauhojen avulla voit parantaa mökin turvallisuutta. Ne voivat toimia yövaloina vaikka liiketunnistimen kanssa. Näin ne auttavat sinua liikkumaan turvallisesti kotona. LED-valonauhoja voidaan myös käyttää ulkotiloissa, kuten polkujen tai portaiden valaisemiseen, mikä vähentää kaatumisriskiä ja parantaa yleistä turvallisuutta.

Miten LED-valonauha voi auttaa sinua säästämään sähköä

Aurinkopaneelit ja led-valonauha ovat erittäin energiatehokkaita. Led valot ja kuluttavat vain vähän sähköä. Tämä voi auttaa sinua säästämään sähköä ja pienentämään sähkölaskuasi. LED-valot ovat myös erittäin kestäviä ja pitkäikäisiä, joten sinun ei tarvitse huolehtia valojen vaihtamisesta usein.

Voit myös säästää sähköä käyttämällä ajastimia tai liiketunnistimia, jotka sammuttavat valot automaattisesti, kun niitä ei tarvita. Tämä auttaa vähentämään energiankulutusta entisestään ja säästää rahaa pitkällä aikavälillä.

LED-valonauhat ulkotiloissa – Parhaat käytännöt ja vinkit

Kuinka LED-valonauha voi parantaa ulkotilojen tunnelmaa

LED-valonauha on erinomainen tapa parantaa ulkotilojen tunnelmaa ja luoda miellyttävä ilmapiiri. Voit käyttää LED-valonauhaa korostamaan tiettyjä kohteita, luomaan epäsuoraa valaistusta tai luomaan dramaattisia valaistusefektejä.

Kuinka valita LED-valonauha, joka kestää ulko-olosuhteita

Kun valitset LED-valonauhaa ulkotiloja varten, varmista, että se on suunniteltu kestämään ulko-olosuhteita, kuten kosteutta ja lämpötilan vaihteluita. Käytännössä ulos asennettava led-valonauha on IP65 suojattu. Lisää IP luokituksesta.

Miten voit asentaa LED-valonauhan ulkotiloihin

LED-valonauhan asentaminen ulkotiloihin voi olla hieman haastavampaa kuin sisätiloissa, mutta se on edelleen helppoa, kun tiedät mitä teet. Ensinnäkin valitse LED-valonauha, joka on suunniteltu käytettäväksi ulkotiloissa. Varmista myös, että LED-valonauhan ja akun tai aurinkopaneelin jännite vastaa toisiaan, jotta ei käy vahinkoja.

Seuraavaksi, valitse sopiva asennuspaikka. LED-valonauha voidaan asentaa esimerkiksi terassin kaiteisiin tai portaisiin. Varmista, että asennat led-nauhan alumiiniprofiilin, jotta saat kestävän ja paikallaan pysyvän lopputuloksen. Ruuvaa profiilin kannakkeet paikoilleen ja napsauta profiili kiinni. Liimaa led nauha paikoilleen ja olet valmis.

Kun olet asentanut LED-valonauhan, liitä se akkuun ja testaa valot ennen kuin jätät ne päälle pidemmäksi aikaa. Voit käyttää ajastimia tai liiketunnistimia, jotka sammuttavat valot automaattisesti, kun niitä ei tarvita, jotta voit säästää energiaa ja pidentää akun käyttöaikaa.

Yhteenveto

Aurinkopaneelit ja LED-valonauhat ovat täydellinen yhdistelmä ympäristöystävälliseen valaistukseen. Aurinkopaneelin avulla voit kerätä aurinkoenergiaa ja käyttää sitä LED-valonauhan virranlähteenä. LED-valonauhat ovat monipuolinen valaistusratkaisu moniin käyttötarkoituksiin ja ne voivat muuttaa huoneen tunnelmaa, parantaa kodin turvallisuutta ja auttaa säästämään sähköä.

LED-valojen polttoaikaa voidaan pidentää käyttämällä korkealaatuista akkua, joka on suunniteltu kestämään pitkään ja tarjoamaan luotettavaa virtaa. On myös tärkeää huolehtia akusta asianmukaisesti, jotta sen käyttöikä pidenee. LED-valojen asentaminen ulkotiloihin voi olla hieman haastavampaa, mutta se on edelleen helppoa, kun tiedät mitä teet.

Kun valitset aurinkopaneelia, LED-valonauhaa tai akkua, muista ottaa huomioon käyttötarkoitus, teho, käyttöaika ja kestävyys.

LED-valonauhan asiantuntija

LedStore on toiminut Led-valaistuksen asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin.

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led valonauhoja profiilissa.  Myös asennettuna.

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510).

Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja LEDeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja LEDien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3 500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valot Galleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *