HUE vs COB led

Tervetuloa lukemaan artikkeliamme, jossa vertailemme Philips HUE- ja COB-led valonauhoja! Nykypäivänä kodin valaistuksella on suuri merkitys tunnelman ja viihtyisyyden luomisessa. Valaistus on kehittynyt huimasti viime vuosina ja ledinauhat ovat yksi suosituimmista valaistustekniikoista. Tässä artikkelissa tutustumme Philips HUE- ja COB-ledinauhojen ominaisuuksiin, vertaamme niitä toisiinsa ja kerromme, miksi COB saattaa olla parempi valinta.

Lyhyt esittely Philips HUE- ja COB-led valonauhoista

Philips HUE on tunnettu älykkäiden valaisinten valmistaja, joka tarjoaa monipuolisia ledinauhoja. HUE-sarjan tuotteet integroituvat älykodin järjestelmiin, ja niitä voidaan ohjata mobiilisovelluksen avulla.

COB-ledinauhat puolestaan edustavat Chip-On-Board-teknologiaa, jossa pienet ledit on sijoitettu tiiviisti toisiinsa, mikä parantaa valotehoa ja valon tasaisuutta ja vaativat ulkoisen led muuntajan joka voidaan liittää älykodin järjestelmiin.

Molempien led valonauhojen merkitys nykyajan kodeissa

Philips HUE lednauhat

Philips HUE -järjestelmä tarjoaa kattavan valikoiman erilaisia ledinauhoja, joilla voidaan luoda monipuolista valaistusta kotiin. HUE-sarjan tuotteet ovat helppokäyttöisiä ja käyttömukavuus on erinomainen. Värivaihtoehdot ja valoteho ovat monipuolisia, mikä mahdollistaa luovan ja yksilöllisen valaistuksen toteuttamisen.

Philips HUE lähikuva
Philips HUE lähikuva

COB led valonauhat

COB-ledinauhojen suurin etu on niiden valon tasaisuus ja häikäisemättömyys. Tämä johtuu siitä, että COB-teknologia mahdollistaa pienten ledien sijoittamisen tiiviisti toisiinsa. COB-ledinauhat ovat myös energiataloudellisia ja kestäviä, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon kotiin ja julkisiin tiloihin. Lisäksi ne ovat monipuolisia ja helposti muunneltavissa erilaisiin käyttökohteisiin.

COB RGBCCT led valonauha
COB RGBCCT led valonauha

Vertailu: Philips HUE vs. COB-ledinauhat

Miksi COB ledvalonauha on parempi kuin Philips HUE?

Numeroiden valossa COB ledvalonauha on merkittävästi parempi kuin Philips HUE.

 

 

Philips HUE COB LED RGB+CCT
Teho 10W per metri 15W per metri
Värintoisto CRI 80 CRI 98
Lumen 1000 Lumen per metri 1000 Lumen per metri
Led määrä 54 lediä metrillä 540 lediä metrillä
Leveys 15mm 12mm
IP luokka IP67 IP65
Katkaisuväli 33cm 5cm
Käyttöikä 25000 tuntia 50000 tuntia
Vaatii led profiilin ei kyllä

Valaistusominaisuudet

Philips HUE -ledinauhojen vahvuutena on niiden monipuolisuus värivaihtoehtojen ja valotehon suhteen. COB-ledinauhat puolestaan tarjoavat parempaa valon tasaisuutta ja valotehoa, mikä tekee niistä erinomaisen vaihtoehdon esimerkiksi työpisteiden ja keittiöiden valaistukseen.

Värilämpötila ja värintoisto

Molemmat valaistustekniikat tarjoavat laajan valikoiman värilämpötiloja.

Philips HUE -ledinauhoilla on mahdollista luoda erilaisia tunnelmia säädettävien värien ja valkoisen valon sävyjen avulla, mutta värintoisto on heikko, CRI80.

COB-ledinauhojen CCT– , RGBW ja RGB+CCT-versiot mahdollistavat niin ikään laajan väriskaalan ja värilämpötilojen valinnan. COB led nauhat tarjoavat ylivoimaisen, yli CRI95 värintoiston.

Värintoistoindeksin, CRI-arvon, nostaminen 80:sta 97:ään tuo valaistavan kohteen värit paremmin esille.
Värintoistoindeksin, CRI-arvon, nostaminen 80:sta 97:ään tuo valaistavan kohteen värit paremmin esille.

Valon tasaisuus ja häikäisemättömyys

COB-ledinauhat voittavat tässä vertailussa, sillä niiden valon tasaisuus ja häikäisemättömyys ovat huomattavasti parempia kuin Philips HUE -ledinauhoilla. COB led nauhat asennetaan aina alumiiniprofiileihin.

Valon tasaisuus on erityisen tärkeää silloin, kun valaistusta käytetään luku- tai työvalona, jolloin silmien rasittuminen on minimoitava.

Käyttömukavuus ja helppokäyttöisyys

Philips HUE -järjestelmän etuna on sen integroituminen älykodin järjestelmiin ja ohjattavuus mobiilisovelluksen kautta.

COB-ledinauhojen käyttö voi olla yksinkertaisempaa perinteisten säätimien ansiosta, ja niiden integrointi älykodin järjestelmiin ja usein Zigbee- tai DALI-tekniikoiden avulla.

Tekniikka: Philips HUE = Zigbee

Philips HUE led nauhat toimitetaan aina valmiina sarjana, joka kytkeytyy HUE applikaatioon, Philips HUE sillan kautta. Langattomana tekniikkana Philips HUE käyttää Zigbee protokollaa. HUE led nauhat sisältävät yksittäisiä (54kpl/m) led piirejä nauhalla ja koko paketti on päällystetty IP67 suojalla.

COB led valonauhat toimitetaan vain led valonauhana. COB led valonauha käyttävät siis mitä vain tekniikkaa, kuten DALI, ZIgbee, Z-wave, .. koska ohjaus laitteet hankitaan erikseen. Voit ohjata niitä siksi myös vaikka Philips HUElla! COB led valonauhassa on 540 led piiriä metrillä ja se on päällystetty IP65 suojalla.

DALI ja ZIGBEE LOGO
DALI ja ZIGBEE (jota myös HUE käyttää)

Asennus ja ylläpito

Molempien ledinauhojen asennus on melko yksinkertaista, mutta COB-ledinauhojen asennus voi olla hieman helpompaa niiden joustavuuden ansiosta, mutta vaikeampaa sillä jatkokset tulee tehdä juotoskolvilla.

Philips HUE asennetaan sellaisenaan ja pituus on 2 metriä, katkaisuväli on 33 cm, joten led valonauhan mitoittaminen on hankalaa.

COB led valonauhat asennetaan alumiiniprofiileihin ja pituus voi olla vaikka 20 metriä, katkaisuväli on 5cm. COB led valonauhan mitoittaminen on helppoa.

Ylläpidon osalta molemmat vaihtoehdot ovat suhteellisen vaivattomia, eli pölyjen pyyhintä. HUE led nauhojen elinkaari on pitkä, 25000 tuntia, mutta COB on pidempi, 50000 tuntia.

Energiataloudellisuus ja kestävyys

COB-ledinauhat ovat energiataloudellisempia ja kestävämpiä kuin Philips HUE -ledinauhat. Niiden energiakulutus on alhaisempi, ja elinkaari sekä luotettavuus ovat paremmat.

Tämä tekee COB-ledinauhoista ympäristöystävällisemmän ja kustannustehokkaamman vaihtoehdon pitkällä aikavälillä sekä pitkäikäisemmän.

Philips HUE ja COB led valonauhan Hinta

Philips HUE 5m setin kustannus on n. 250 eur. Aloituspakkaus. 2m + 3kpl 1m jatkopaloja.

COB LED RGB+CCT 5m 380 eur. 5m COB led nauhaa + Zigbee vastaanotin (50 metrille) + Muuntaja (5 metrille)

Kustannukset tasaantuvat kun metrimäärä kasvaa pitkäksi, sillä COB led valonauhan ohjauslaitteet ovat kalliimpia hankkia. Lisäksi molemmille suositellaan led profiilia. Miksi led nauha tarvitsee alumiiniprofiilin? Olemme kirjoittaneet aiheesta paljon.

Henkilökohtaiset kokemukset ja mielipiteet molemmista teknologioista

Omien kokemusteni perusteella voin sanoa, että molemmat valaistustekniikat toimivat hyvin erilaisissa käyttökohteissa.

Philips HUE -ledinauhat ovat olleet erinomainen ratkaisu olohuoneen tai makuuhuoneen helppoon tunnelmavalaistukseen, kun taas COB-ledinauhat ovat loistaneet ammattimaisissa asennuksissa ja pysyvissä ratkaisuissa, kuten alas laskut, työpisteiden tai keittiön valaistuksessa.

Vinkkejä lukijoille, jotka harkitsevat ledinauhojen hankintaa

Ennen ledinauhojen hankintaa on hyvä pohtia, mihin tarkoitukseen valaistus tulee ja mitä ominaisuuksia arvostaa eniten. Jos haluat monipuolista valaistusta, helppo ostaa ja asentaa, jota voi ohjata helposti älypuhelimesta, Philips HUE -ledinauhat voivat olla sopiva valinta.

Jos sen sijaan arvostat valon tasaisuutta, häikäisemättömyyttä ja energiataloudellisuutta, värintoistoa ja ammattimaista lopputulosta, COB-ledinauhat saattavat olla parempi vaihtoehto.

lCOB ed Valo nauha RGBW
COB ed Valo nauha RGBW

Yhteenveto

Lopuksi voidaan todeta, että molemmilla valaistustekniikoilla on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Philips HUE -ledinauhat tarjoavat monipuolisuutta ja älykodin integraatiomahdollisuuksia, kun taas COB-ledinauhat erottuvat valontasaisuudella, häikäisemättömyydellä, energiataloudellisuudella ja kestävyydellä. Valinta riippuu pitkälti käyttäjän tarpeista, mieltymyksistä ja budjetista.

Muista myös, että valaistuksen asennus ja käyttöönotto vaativat usein ammattilaisen apua, joten on hyvä varautua näihin kustannuksiin. Lisäksi ledinauhojen yhteensopivuus muiden laitteiden ja järjestelmien kanssa on tärkeää ottaa huomioon valintaa tehdessä.

Toivottavasti tämä artikkeli on auttanut sinua hahmottamaan Philips HUE- ja COB-ledinauhojen eroja ja ymmärtämään, miksi COB saattaa olla parempi vaihtoehto tietyissä tilanteissa. Onnea valaistusratkaisujen valintaan!

Väri led valaistus on meille tuttua

LedStore on toiminut led-valaistuksen ja valaistussuunnittelun asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Tuotteiden takuut ovat jopa 7 vuotta. Suoritamme myös valaisinhuoltoa.

Keskitymme lämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin, joten valaisimet toimivat loistavasti ja pitkäikäisesti. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin. Lue tästä lisää tai tilaa suunnittelu

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led-nauhat alumiiniprofiilissa.  Myös asennettuna. Tiesitkö? LedStore tarjoaa valaistussuunnittelua alkaen 99 euroa koko taloon! 

Muista, että olemme aina valmiina tukemaan sinua matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Kuten aina, voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja LEDeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole varmoja LEDien tehosta ja mahtavuudesta. Tiesitkö, että meillä on jo yli 3500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista Galleriassamme!

Led-valojen kuvagalleria:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

2 thoughts on “Philips HUE vs. COB led valonauhat

  1. Mielenkiintoinen vertailu. Voitko vielä selventää, millä tavalla COB-valo on HUEa tehokkaampi? Vertailutaulukossa on mainittu ”tehona” wattimäärä, jolla tarkoitetaan sähkötehon kulutusta, joka COBi,la on 15W ja HUElla 10W per metri. Eli COB käyttää enemmän sähköä per metri. Lisäksi on mainittu Lumen, joka on valovirran yksikkö. Se on molemmissa sama 1000 lumen/metri. Eli molemmat antavat yhtä paljon valoa. Eli valaisimena ne ovat yhtä tehokkaita, mutta COB käyttää samaan valomäärään enemmän sähköä, eli siinä on huonompi hyötysuhde (joka ”tehoa” vertaillessa olisi mielestäni se oikea vertailukohde). Arvot lienee valmistajien ilmoittamia, eivätkä siis yhdenmittaisia tai vertailukelpoisia, mutta artikkelissa ei mainittu mitään muutakaan tietoa perusteeksi väitteelle, että COB-valo olisi tehokkaampi.

    1. Olet hyvin asian ytimessä. Vertailussa tosiaan ovat valmistajan ilmoittamia. Kyseinen COB valkoinen valo on 7W / metrillä, 3W per väri lisäksi. 15W RGB+CCT muodostuu siis piirien yhteistehosta. HUESSA se on 10W per piiri. Eli sen COB ledin hyötysuhde on suurempi kuin HUEN tuottaen 7W ottoteholla saman valon kuin HUE 10W teholla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *