, kesäkuu 16, 2017

Led virtalähde – valitse led nauhalle muuntaja oikein

Led virtalähde – valitse led nauhalle muuntaja oikein

Kun ostat led valonauhan meiltä, tarvitset siihen myös virtalähteen eli muuntajan. Led virtalähde valitaan niin, että otetaan huomioon seuraavia asioita: kuinka pitkä valonauha on kyseessä, onko nauha ja siten myös muuntaja alttiina kosteudelle, ja tarvitseeko nauhaa himmentää.

Led nauhat ovat tuoteryhmänä meillä ainoita, joissa muuntaja ostetaan erikseen tarvittavan tehon, IP-suojauksen ja himmennyksen mukaan.

 

Led nauhan pituus ja muuntajan teho

Led nauhan pituudesta riippuu se, kuinka tehokas (W-määrä) muuntaja tarvitaan. Koska led nauhaa voidaan leikata tarvittavan pituisiksi pätkiksi, on hyvä tietää, miten led muuntajan tarve määritellään. Led nauhan maksimipituuden saat selville nyrkkisäännöllä: jaa virtalähteen teho led nauhan teholla per metri.

Esimerkiksi virtalähteeseen 12V/36W voi kytkeä yhteensä maksimissaan 2,5 m HELMEILE 14,4W/m led nauhaa, koska

36 W jaettuna 14,4 W/m:lla on 2,5 metriä.

Ks. virtalähteellä (12V/36W) saa tehoja maksimissaan 5 metrille HELMEILE 7,2W/m nauha led nauhaa, koska

36 W jaettuna 7,2 W/m:llä on 5 metriä.

Jos sinulla on puolestaan tiedossa, minkä verran tarvitset led nauhaa, niin kertomalla nauhan metrimäärän sen teholla, saat muuntajan tehon tarpeen selville.

Esimerkki: 2 metriä Helmeile 14,4W/m nauhaa tarvitsee muuntajan, jonka teho on ainakin 28,8 wattia.

Käytännössä on hyvä mitoittaa led virtalähde niin, että jää 10 % ns. pelivaraa maksimikuormaan verrattuna. Lisäksi kannattaa ottaa omat virtalähteet nauhan molempiin päihin, jos nauhan pituus on 10 metriä tai yli. Yli 5 metrin yhtämittaisissa syötöissä saattaa tulla ongelmaksi valotehon alenema.

Virtalähteen jännite (V) valitaan samaksi kuin led nauhan jännite (V) .

 

ip-luokat-kosteussuojaus-ledstore.fi

Kostean vai kuivan tilan muuntaja

Muuntajien valinnassa kuivan ja kostean tilan välillä on lukuisia sääntöjä, kuten muuntajan etäisyys vesipisteestä, muuntajan sijainti katon rakenteessa ja muuntajan kotelointi.

Osaamme neuvoa näissä, mutta varminta on teettää työ asentajalla. Etenkin, jos muuntajassa ei ole pistotulppaa, niin turvallisesti sen asentaa sähkömies.

 

 

Led virtalähde – himmennysvaihtoehdot

Kaikkia led nauhojamme voi himmentää. Kun haluat himmentää led nauhaa, niin himmennys tapahtuu joko valitsemalla himmennettävä virtalähde, tai ostamalla langaton himmennin ei-himmennettävän virtalähteen kaveriksi.

 

12V_80W_IP66_himmennettava_triac_muuntaja_blog_ledstore.fi
Triac himmennettävä virtalähde.

Himmennettävä TRIAC-virtalähde

Tavallisilla pyöritettävillä seinäpainikkeilla ohjattavaan himmennykseen sopiva virtalähde on TRIAC muuntaja. Näitä muuntajia on sekä 12 V että 24 V jännitteisinä, joten ne soveltuvat kaikille led nauhoillemme. Tehoina 45 W kuivan tilan muuntaja, jossa on pistotulppa, sekä 80 W ja 150 W muuntajat kosteaan tilaan, kotelointiluokassa IP 67, ilman pistotulppaa.

 

Himmennettävä DALI-virtalähde

dali-24V-150w-mean-well-blog-ledstore.fi
DALI himmennettävä virtalähde.

Taloautomaation kanssa yhteensopivat virtalähteet eli DALI-virtalähteet ovat myös himmennettäviä. Niitä on saatavilla useita kokoja. Näissä virtalähteissä ei ole pistotulppaa, eli asennus sähkömiehen toimesta.

 

Ei-himmennettävä, tai toisiopuolelta himmennettävä virtalähde

Langaton seinäpainike ja/tai kaukosäätimellä ohjattava himmennys, eli niin sanottu toisiopuolen himmennys voidaan toteuttaa ei-himmennettävillä muuntajillamme lisäämällä niihin VaLO-tuoteperheen vastaanotin. Lisäksi tarvitaan vielä seinäpainike,

36W_24V_muuntaja_led_nauhalle_blog_ledstore.fi
Muuntaja, ei himmennystä.

eli himmennin, jonka voi sen langattomuuden vuoksi sijoitella kuten haluaa, ja josta valoa voi sitten säätää. Jos nauhaa ei tarvitse himmentää, niin nämä ei-himmennettävät virtalähteet ovat luonnollisesti paras valinta.

Virtalähteitä kuivaan tilaan on tehoissa 36 W, 72 W ja 120 W. Jännitteinä sekä 12 V että 24 V. Näissä on myös pistotulppa. Kostean tilan virtalähteitä on tehoissa 45 W ja 200 W, joista 45 W muuntajassa ei ole pistotulppaa.

 

Tutustu virtalähteisiin verkkokaupassamme: LedStoren muuntajat

Sanna Salmela
Meet the author / Sanna Salmela

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>