Alumiinilista on se osa led-nauha-asennuksesta, joka jää monesti piiloon epäsuoran valaistuksen asennuksissa. Profiili vaikuttaa kuitenkin olennaisesti valon suuntaamiseen, lämmön johtumiseen pois led-nauhalta ja led-nauhan kestävyyteen. Remonttia ja uutta kotia suunnitellessa, on hyvä miettiä myös led-valaistuksen uusia mahdollisuuksia ja valaistuksen päivittämistä. Led-nauhalla saa luotua pitkäikäisen valaistuksen, jolla voidaan korostaa hienosti pintoja kuten seiniä tai kattoja. Led-nauhalla saadaan aikaan miellyttävän tasaista valopintaa.

Tässä artikkelissa esittelemme led-nauhalla valaistuja kohtia kodeissa, nimenomaan alumiinilistan eli -profiilin valinnan kannalta.

Led nauha kattoon – alumiinilista lyhyeksi jätetyssä sisäkatossa tai katon alaslaskussa

Lyhyeksi jätetyt kattorakenteet ja alas laskut sopivat moniin huoneisiin, kuten eteiskäytävään, olohuoneeseen, keittiöön ja makuuhuoneisiin. Alumiinilistaksi eli -profiiliksi näihin katonrajaan asennettaviin kohteisiin soveltuvat suoraan alaspäin valaisevat, pinta-asenteiset listat yhdelle led-nauhalle, joiden mitat ovat valkoisessa pinta-asenteisessa alumiinilistassa 2500x16x18mm ja leveys kiinnikkeineen 22mm. Matalammassa, ns. slim-profiilissa (valkoinen, harjattu alumiini ja musta) yhden kiskon mitta on 2500x8x18mm, leveys kiinnikkeineen sama 22mm.

Ledin valaisevuuden kannalta vajaaksi jätetyn katon syvennyksen olisi hyvä olla melko matala, noin 5 cm. Samoin leveyssuuntaan viitisen senttiä on hyvä mitta. Liian syvä tai kapea rako vaikeuttaa asennusta ja valo jää turhaan syvennykseen, eikä pääse valaisemaan huonetta yhtä hyvin. Toisaalta liian matala rako tuo ledit näkyviin lähempää katsottaessa. Led-nauhan teho ja valon värisävy valitaan profiilin lisäksi niin, että valosta tulee tilaan sopiva.

LedStoren valkoinen alumiiniprofiili pinta-asennukseen
Valkoiseksi maalattu alumiiniprofiili pinta-asennettava

LedStoren alumiiniprofiili matala, pinta-asennettava
Alumiiniprofiilin mukana tulevat diffuuseri eli kansi, päädyt ja metallikiinnikkeet.
Alumiinilista vajaaksi jätetyn katon syvennyksessä Alumiinilista vajaaksi jätetyn lattiavalun syvennyksessä.

Katossa vajaaksi jätetty alaslasku tarjoaa oivallisen mahdollisuuden tasaiselle led-kiskovalaistukselle. Erikoisempi efekti saadaan vajaaksi jätetystä lattiavalusta, jonka alareunaan on kiinnitetty led-kisko.

 

Valolista kattoon – led-nauhavalaistus valaisee tasaisesti ja lisää tilan tuntua

Kattoon upotettavilla kapealla tai leveämmällä listalla saadaan hyvä kohdennettava valaistus. Yhden nauhan levyisen uppoprofiilin ulkomitat ovat 2500x8x25mm. Vesitiivis uppoprofiili IP65 sopii märkätiloihin, mitat 2500x8x28mm. Kahden nauhan asennuksiin tarkoitettu leveämpi uppoprofiili vaatii syvemmän upotustilan, mitat 2500x44x35, ja jousikiinnikkeillä asennussyvyyttä tarvitaan 58mm. Profiili näyttää hyvältä myös rimakatossa.

 

Leveämpään uppoprofiiliin mahtuu kaksi led-nauhaa rinnakkain.

Uppoprofiilissa led-nauha näyttää pisteettömältä myös himmennettynä, koska diffuuseri tasoittaa valon.

Eri kokoiset ja malliset alumiinilistat sopivat erilaisiin asennuspaikkoihin. Listaan kuuluvalla muovikannella eli diffuuserilla on monta tehtävää: se pehmentää valoa, tasoittaa valon ja varjon rajaa valaistavassa pinnassa, sekä suojaa led-nauhaa pölyltä, kolhuilta ja roiskeilta.

 

Kattoon upotettu kapea led-kisko valaisee tunnelmallisesti kaakelointia ja antaa tilaan epäsuoraa valoa koko seinän mitalle.

Porrasaskelmien alareunaan asennettu led-nauha upotettavassa led-profiilissa valaisee kauniisti.

 

Led valonauha kattoon suuntaavassa alumiiniprofiilissa

Alas laskut ja koteloinnit, jossa ledille jätetään oma hylly, on hyvä valaista 45 asteen kulmaprofiililla. 45 asteen kulmassa eteen ja ylös suuntautuva valaistus on toimiva erityisesti katon kautta heijastettavassa valaistuksessa. Kulmalistan mitat ovat 2500x19x19 mm, kiinnike tuo noin 2 mm lisää leveyttä listaan.

Hyllyn leveys kannattaa valita niin, että huoneen toisesta päästä katsottuna katse ei osu suoraan led-nauhaan. Noin 10 cm syvyinen hylly on keskimäärin sopiva. Hyllyn/kotelon korkeus määräytyy yleensä esim. ilmastointikanavan koon perusteella. Hyllyn korkeus vaikuttaa siihen, kuinka pitkälle led lista valaisee kattoa pitkin. Mitä korkeampi hylly, sitä suuremmalla kulmalla valo pääsee aukeamaan. Enemmän valoa tarvitsevaan tilaan voidaan valita isompi kulmaprofiili 2500x30x30mm, johon saadaan asennettua 1-3 led-nauhaa kolmelle eri sisäpinnalle.

Epäsuora valaistus makuuhuoneeseen käyttämällä 45-asteen kulmaprofiilia ja led-nauhaa

 

Alumiinilista ja led-nauha huonetta kiertävässä alaslaskussa
Led-nauha asennettu 45 asteen kulmaprofiiliin kiertämään huonetta valaisten tasaisesti kattoa kohti.

 

Alumiinilista 45 asteiseen kallistuskulmassa
Alaslaskuista rakennettu leveä palkitus on hieno tehokeino. Alumiinilistat ja led-nauhat korostavat rakennetta.

Valikoimasta löytyy myös monenlaisia seinälle kiinnitettäviä profiileita, jolloin korkeuden katon rajasta voi määrittää itse. Yhteen ja kahteen suuntaan valaiseva koristelista seinään, voidaan valita joko mustana tai harjatun alumiinin värisenä. Led-listan voi myös maalata itse, sillä pinta on anonisoitu.

Led-lista kattoa kohti kaarevan seinän ja katon rajassa.
Led-lista kattoa kohti kaarevan seinän ja katon rajassa olohuoneessa.

Led-lista seinällä takan reunustalla.
Led-lista seinällä takan reunustalla.

Keittiössä on paljon led-profiililla valaistavia kohtia

Keittiössä alumiinilistaa voi käyttää monella tavalla. Moni valaisee kaapistojen päälle jäävää tilaa, sekä kaapistojen alla olevaa työskentelytilaa. Alumiinilistaan kiinnitetyllä led-nauhalla saadaan nimittäin tasainen valo koko työpöydän matkalle, mikä helpottaa työskentelyä ja puhtaana pitämistä. Erityisesti avokeittiöissä saarekkeen pöytätason alapuolelta valaisu sekä lattiatasolle sokkelien tasolle asennettava tunnelmavalaistus luo keittiöön viihtyisyyttä vaikka ilta-aikaan.
Kaapin päälle asennettava 45 asteen suuntaus kannattaa suunnata niin, että se valaisee huoneen keskelle päin. Kaapin pohjaan tulevan työtason valon sijoittelussa voidaan hyödyntää sekä kaapiston, etu- että takareuna a  45 asteen alumiinilistaa käytettäessä. Kaapiston keskelle soveltuvat sekä korkea tai tai matala pintaprofiili, profiili kahdelle nauhalle, tai uppoprofiili, jos alumiinilista halutaan kokonaan kaapiston alapinnan tasolle.

LedStore LedPaja-palveluun kannattaa tutustua, jos keittiöön tarvitaan useampi led-kisko ja ne halutaan asennusvalmiina mittojen mukaan.

Alumiinilista, jonka sisällä on led-nauha valaisee tehokkaasti.
Led-nauhavalaistus kaapiston alapinnassa ja päällä korostaa värikästä seinäpintaa.

Led valolista kattoon, räystääseen, kaiteeseen, muuriin – profiililla monipuolisuutta valaisuun

Led-nauha viihtyy hyvin myös ulkona, kunhan kosteussuojauksesta huolehditaan hyvin. Listan muovikansi suojaa ylhäältä päin tippuvalta vedeltä, jolloin kokonaisuus on eräänlainen alumiiniprofiilikotelo. Enemmän sään armoilla olevat led-nauha-asennukset kannattaa toteuttaa vedenpitävällä led-profiililla, eli kosteusluokituksella IP65. Lisäksi kaikki läpiviennit tulee tiivistää. Led-profiili sopii niin räystääseen kuin ulkoportaiden käsijohteeseen. Lisäksi omien mittojen mukaisen muurivalaistuksen voi toteuttaa upotettavalla yhteen suuntaan valaisevalla profiililla. Profiilin mitat ovat 78/68x35x2500mm

Alumiinilista ja led-nauha katon harjassa, ulkoportaiden käsijohteessa ja muurivalaistuksessa

Led-lista kattoon – suunnittelu- ja asennusvinkkejä

Led-nauhavalaistuksen suunnittelussa otetaan huomioon alumiinilistojen pituudet. LedStoren valikoimissa lähes kaikkien profiilien mitta on 2500mm, eli 2,5 metriä. Tämän mittainen kattolista mahtuu vielä henkilöautoonkin, mutta ne saa myös mittaan leikattuina. Alumiini on pehmeää, joten se katkeaa kotioloissa myös rautasahalla tai pöytäsirkkelillä.

Jos alumiinilistaa tarvitaan yli 2,5 metriä, niin profiilit asennetaan yksinkertaisesti peräkkäin mieluiten ”tehdassuorat” päädyt vastakkain. Yhden kiinnikkeen voi osuttaa sopivasti sauman kohdalle, ja muovikannen eli diffuuserin sauma kannattaa mahdollisuuksien mukaan kohdistaa eri kohtaan kuin profiilin sauma. Esimerkiksi 3,5 m mittainen alumiinilista asennettaisiin niin, että profiilit peräkkäin 2,5 ja 1 m. Kannet puolestaan niin, että ensin laitetaan lyhyempi 1 m ja sen perään 2,5 m.

Profiilien kulmat on helpointa tehdä niin, että jätetään profiili muutaman sentin lyhyemmäksi molemmista suunnista ja liitetään vipuliittimellä led-nauhan johdot yhteen. Tarvittaessa kolvataan led-nauhan päihin kaksijohtimista kaapelia. Jos led-nauhat viedään aivan kulmiin saakka, niin kulmat valaistuvat kirkkaammin, koska valokuviot tuplaantuvat osalta matkaa.

Led-listojen Paja-palvelustamme saat kaikki mittatilaustyöt tarvittaessa asennusvalmiina. Tästä Paja-palvelun tilaukseen.

Autamme mielellämme led-valaistukseen liittyvissä kysymyksissä. Tutustu koko valikoimaamme verkkokaupassamme, tai piipahda myymälässä Vantaan Koivuhaassa, osoitteessa Mesikukantie 16.

Löydät myös paljon ideakuvia led-listavalaistuksista toteutuneiden kohteidemme kuvagallerioista.

 

Alumiinilista ja led-nauha LedPajalla
Alumiinilistalla vaikutetaan paljon valon avautumiseen ja suuntaan.

Alumiinilista ja led-nauha LedPajalla testailua
Alumiinilista voidaan katkaista juuri sen mittaiseksi kuin halutaan.