Näin tehdään sisustuksellinen seinävalaistus ja hintakin pysyy kurissa

Näin tehdään sisustuksellinen seinävalaistus ja hintakin pysyy kurissa

Seinän kautta epäsuorasti tuleva valo on pehmeän mukavaa. Jos valaisimen ominaisuuksina ovat lisäksi portaaton valkoisen valon värilämpötilansäätö sekä himmennys, sisustuksen ja tunnelman mukaisuus on aina taattu! Toteutimme kaksi erilaista sisustuksellista valaistusta LedStoren pyöreillä seinävalaisimilla. Kerromme tässä artikkelissa projektin toteutuksesta ja kustannuksista!

Sisustuksellisten valaistusremonttien tarve ja valittu valaisin, Eclipse

Huoneeseen kokovalkoiselle seinälle tarvittiin jotain mukavaa huomionkiinnittäjää, eikä valaistuksen lisääminenkään haitannut. Toinen tarve oli sisustuksellisuuden lisääminen työpisteelle, kun seinään ei haluttu tehdä muutoksia.

Seinälle asennettava Led seinävalaisin Eclipse on valikoimassa valkoisena ja mustana, valaisimen pinta on pulverimaalattu mattapintaiseksi, mikä on eduksi esimerkiksi silloin, kun valaisimia asennetaan limittäin. Mattapinta antaa pienemmän heijastuksen, jolloin valokuviot pysyvät säännöllisinä joka suuntaan. Valaisimet tilataan yksittäin, joten sommitelmaan voidaan valita juuri haluttu määrä, väri ja koko. Valaisimia on kahta kokoa, 30 cm ja 15 cm. Suuremmat Eclipset ovat 50 mm etäisyydellä seinästä ja pienemmät Eclipset ovat 37 mm, eli 13 mm matalampia. Valaisimia voidaan asentaa joko yksittäin tai ryhmänä.

Kelvin-, eli värilämpötilasäädön ansiosta valaisimet sopivat hyvin kaiken sävyisiin sisustuksiin, ja lisäksi valaisimissa on korkea värintoistoindeksi, eli valo toistaa kaikki ympäristön värit juuri sellaisina kuin niiden kuuluukin olla.

LedStorelle toteutettuun seinäsommitelmaan valittiin kaksi valkoista isoa ja kolme pientä, joista kaksi mustaa ja yksi valkoinen Eclipse. Asetteluksi valittiin 120cmx70cm kokoiselle alueelle vasemmalta oikealle laskeva muoto. Valaisimien tarvitsema kokonaisteho muuntajalta kuormitusvaroineen on 70W, joten LedStoren valikoimasta valittiin 75W langattoman ohjauksen Zigbee-muuntaja ja langaton värilämpötilasäätöön ja himmennykseen sopiva ohjain.

Työpöydän taakse kalustelevyyn toteutettuun työpöytäsommitelmaan valittiin kaksi mustaa Eclipseä, iso ja pieni, jotka lomittuvat hieman isomman Eclipsen oikeassa yläkulmassa.

Eclipse seinävalaisinta on kahta väriä ja kahta kokoa. 15 cm ulkohalkaisijaltaan ottoteho on 10W ja isomman 30cm Eclipsen ottoteho on 15 W. Valon määrät ovat 800 luumenia ja 1200 luumenia. Väreinä valkoinen ja musta molemmissa kokoluokissa.

Valo valaisee valaisimen takaa tasaisesti seinään päin, joten valaisin ei häikäise lainkaan sivusta päin katsottuna. Alla olevassa kuvassa on havainnollistettu värilämpötilan vaihtelua valaisimessa.

Lämmin, neutraali ja kylmä valon värisävy. Sävyä voi säätää portaattomasti 2800K ja 6000 K välillä. Lisäksi valaisimet ovat himmennettäviä. Kuvassa myös huoltoluukku, jonka kautta pääsee käsiksi muuntajaan.

Muuntajan ja ohjaimen välille liitetään langaton yhteys, ja ohjaimen voi sijoittaa vapaasti haluttuun paikkaan. Zigbee-muuntajassa on myös mahdollisuus liittää se osaksi älykotiohjausta, esim. Hue , Smart things tai Home assistant. Sekä muuntajan että ohjaimen tulee olla Zigbee-tuotteita. Vaihtoehtona on käyttää langattoman ohjauksen RF-laitteita, joissa ei ole älykotiominaisuutta.

Seinävalaistuksen toteuttaminen Eclipsellä

Kipsiseinään asennetun sommitelman tekeminen edellytti sitä, että valaisinjohdot vietiin seinän sisällä muuntajaan, ja seinään asennettiin huoltoluukku. Työvaiheet olivat seuraavat:

  1. Tee sapluunat ja hahmottele niiden avulla valaisinten paikat.
  2. Tee seinään ja tarvittaessa koolauksiin aukot johtojen läpivientiä ja huoltoluukkua varten.
  3. Vedä verkkovirtajohto muuntajalle huoltoluukkuun (vaatii ammattilaisen), sekä heikkovirtajohdot valaisimille valmiiksi.
  4. Täytä johtovetoja varten tehty aukko seinässä, paklaa, maalaa / tapetoi seinä ja asenna huoltoluukku.
  5. Asenna kiinnikkeet seinään oikeille kohdille ja liitä asennetut johdot valaisimen johtoihin esim. Wago-vipuliittimillä, kiinnitä valaisimet kiinnikkeisiin.
  6. Tee valaisimien muuntajan ja säätimen välille pariliitos ja valaistus on valmis käytettäväksi.

 

Aluksi sommiteltiin valaisinten paikat ja porattiin johtoja varten reiät. Asennuskupit ovat 120mm ja 100mm kokoisia, joten johtoreiän ei tarvitse olla keskellä valaisinta.

Pistosahalla sahattiin aukot seinään, jotta johdot saatiin vedettyä valaisimille. Huoltoluukkuaukon viereen koolausten väliin tehtiin oma aukko, josta johdot vedettiin ulos. Koolaukseen tehtiin johtoreiät, josta ne vietiin huoltoluukulle. Johtona käytettiin 3x0,5mm2 kolmijohtimista heikkovirtajohtoa, jotta valojen värilämpötilasäätö saatiin toimimaan oikein.

Seinään tehtiin huoltoluukkuaukon lisäksi pienempi aukko, ja johdot vedettiin vetojousella ulos. Koolauksen läpi tehtiin reikä, jotta johdot saatiin vietyä muuntajalle. Sähkö jaettiin uusille valaisimille huoltoluukun vieressä olevasta pistorasiasta. Verkkovirtatyöt vaativat ammattilaisen käyntiä. Heikkovirtatyöt saa kuluttaja tehdä itsekin, kunhan perehtyy aiheeseen 🙂

Kaikki johdotukset ja muuntaja saatiin vietyä seinän sisään. Kiinnitystä varten seinäkiinnikkeet ruuvattiin seinään, ja Eclipsen omat pikaliittimet liitettiin Wagoilla asennusjohtoihin.

Huoltoluukku on tässä 33x33 cm. Tarvittaessa löytyy pienempiäkin, mutta tässä tilassa huoltoluukku jää kalusteiden taakse. Kaikki johdotukset ja muuntaja saatiin vietyä seinän sisään. Kiinnitystä varten seinäkiinnikkeet ruuvattiin seinään. Koska valaisimet ovat pyöreitä, niin kiinnikkeiden ei tarvitse olla suorassa linjassa. Kiinnitys valaisimeen tapahtui kolmella kaksipaikkaisilla vipuliittimellä per valaisin, joihin Eclipsen oma pikaliitin liitettiin. Punainen johto kytketään plussaan, musta tuottaa kylmän valkoisen ja valkoinen johto lämpimän valkoisen. Valaisimen värilämpötilansäätökytkin poistettiin, jotta valot ohjautuvat portaattomasti. Värilämpötilakytkimen kanssa asennettuna valaisin toimii yhdellä kolmesta valitusta värilämpötilasta (lämmin, neutraali, kylmä sävy).

Pariliitoksen tekeminen langattomiin Zigbee-ohjaimiin

Kun valaisimet on asennettu ja virrat ovat päällä, niin valaisimet voidaan liittää joko yhteen ohjaimeen, esim. seinäsäätimeen, tai kahteen / useampaan ohjaimeen älyohjausjärjestelmän avulla. Muista lisätä paristot, jos sinulla on kaukosäädin, ja poistaa pariston takaa suojamuovi, jos sinulla on seinäsäädin.

Jos yksi ohjain riittää, niin pariliitoksen tekemiseen ei tarvita älyohjausta. Muuntajaan on sisäänrakennettu vastaanotin, jonka kanssa ohjain pariliitetään. Pariliitoksen muodostamisesta olemme kirjoittaneet artikkelissa Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 1. Esimerkiksi liittäminen langattomaan seinäsäätimeen käy helposti avaamalla muuntajasta prog-napista pariliitosyhteys painamalla neljästi. Ohjain tuodaan muuntajan viereen (alle 10 cm päähän) ja painetaan ensin päälle-painiketta ( I ) jotta laite "herää" ja vihreä merkkivalo vilkahtaa. Tämän jälkeen painetaan kerran kirkkauden lisäyspainiketta (päälle-painikeen alla). Yhteyden muodostaminen kestää hetken. Kun se on valmis, niin valot välkähtävät kahdesti. Liitostapaa kutsutaan TouchLink-pariliitokseksi.

Kaukosäätimen pariliitosohje löytyy tuotteen yhteydestä verkkokaupasta kohdasta Files: https://ledstore.fi/langaton-led-himmennin-valo-zigbee-4-ryhman-cct-kaukosaadin

Hubin / sillan kautta pariliittämisestä olemme kertoneet blogissa artikkelissa Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 2.

Seinävalaistukselle on eri ohjausvaihtoehtoja. Vasemmalla Philips Hue applikaatioon liitetty, kauko-ohjauksella toimiva ohjaus. Myös seinäsäädin voidaan liittää Hue-ohjaukseen, jolloin ohjelmointi ja ajastukset tulevat mahdollisiksi. Älyohjausta ei tarvitse ottaa käyttöön, sillä langattoman ohjaimen voi pariliittää muuntajaan myös ilman hubeja tai appeja. Ohjaimilla valon kirkkautta ja värilämpötilaa voidaan säätää portaattomasti.

Seinävalaisinteoksen kustannukset ja käytetty aika

Viisi Eclipseä, 75W RF-muuntaja, liitosjohdot ja langaton ohjain maksoivat yhteensä 593 euroa (sis. alv.). Lisäksi tarvittiin maalia, tasoitetta, liittimiä ja työkaluja, sekä ammattiosaamista sähkötöihin. Rahalla saatiin 60 wattia led-valaisintehoa, ja epäsuorasti valaiseva 4800 luumenia. Tähän projektiin kului tehollista työaikaa kaikkineen 8 tuntia.

Yksinkertaisempi ja nopeampi toteutus saadaan, jos koolauksen pystyy jyrsimään esim. 7-10 cm korkean jalkalistan takana. Lisäksi jos väliseinässä ei ole villoja tms. eristettä, niin johtojen tuonti on nopeampaa, kun vetojousta ei tarvita johtojen ujuttamiseen. Itse valaisinasennukset vaativat niin pienet reiät seinään, että jos seinäpinta on siisti, niin maalausta ei tarvita ollenkaan. Yksinkertaisimmillaan projektista selviää noin 3 tunnin työllä.

Seinäkkeen tai kalustelevyn takaa valaisu epäsuorasti

Eclipse-seinävalaisimet soveltuvat loistavasti myös kiinnitettäväksi esimerkiksi kalustelevyyn. Kuvassa näkyvässä ratkaisussa kennorakenteinen pöytälevy on muokattu valaistuselementiksi työpisteen taakse. Ratkaisussa 50W langattoman ohjauksen muuntajalle on työstetty kolo levyn taustapuolelle. Muuntajan paksuus on vain 33 mm, kun kalustelevyn paksuus on 35 mm. Lisäksi levyn taakse asennettiin 25mm rima, johon kiinnitettiin led-kisko valaisemaan seinää pitkin.

Tämän kokonaisuuden valaistuksen ja ohjauksen hinnaksi tuli ainoastaan 466 e (sis. alv.).

Kokonaisuus tarvitsee ainoastaan nostaa ruuvien varaan haluttuun kohtaan seinälle ja kiinnittää pistorasiaan, sillä pistokejohto on valmiina. Seinävalaisimen saa helposti langattomaan ohjaukseen, jossa toimivat värilämpötilasäätö ja himmennys. Lue tarkempi kuvaus projektin toteutuksesta, jonka voi tehdä myös itse kukin, blogimme seuraavasta artikkelista. Alla maistiaiseksi kuva myös tästä projektista valmiina.

 

Jos kiinnostuit tämän artikkelin valaisimista, annamme mielellämme lisätietoja. Olet tervetullut myös käymään myymälässämme Vantaan Koivuhaassa, Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. All in One -tiloissamme ovat esillä kaikki artikkelissa esitellyt tuotteet. Palvelemme saman katon alla kaikkia asiakasryhmiä kuluttajista urakoitsijoihin. Tutustu myymälään.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Related Posts

Zigbee-älyvalaistus – viisi pointtia pähkinänkuoressa

Älykotien Zigbee-järjestelmä mahdollistaa lähes kaikkien led-valaisimien langattoman ohjauksen, ajastuksen ja muun ohjelmoinnin. Älyohjausta hyödynnetään kaikissa kodin tiloissa ja yhteisissä tiloissa valaistuksen kirkkauden, valon värilämpötilan ja

Epäsuora valo katossa profiililla

Epäsuora valo kattoon, jälkiasennus led-profiililla

Tarvitaanko käytävälle tai makuuhuoneeseen lisää valoa? Kaipaako olohuone lisää tunnelmaa valaistuksella, mutta sähköä tai valokatkaisimia ei ole valmiiksi asennettu? Eipä hätää! Tunnelmallinen epäsuora valo kattoon

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

ATMOS Helsingin uusiin kampaamotiloihin tarvittiin laadukas työskentelyvalaistus, joka sopisi tarkkaan kampaamotyöskentelyyn. Omistajat remontoivat tilat kokonaan, joten samalla myös valaistuksen osalta pystyttiin tekemään uusia ratkaisuja. Tiloihin

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2022 All Rights Reserved