Valmiista pöytälevystä voi rakentaa pienellä vaivalla ripustettavan seinävalaistuselementin. Seinän kautta epäsuorasti tuleva valo on pehmeän mukavaa. Jos valaisimen ominaisuuksina ovat lisäksi portaaton valkoisen valon värilämpötilansäätö sekä himmennys, sisustuksen ja tunnelman mukaisuus on aina taattu! Toteutimme työpöydän valaistus projektin sisustuksellisena taustavalaistuksena LedStoren pyöreillä Eclipse seinävalaisimilla sekä alumiiniprofiiliin asennetulla led-nauhalla. Kerromme tässä artikkelissa projektin toteutuksesta ja kustannuksista!

Työpöydän valaistus sisustuksellisesti ja valittu valaisin, Eclipse

Tarpeena oli sisustuksellisuuden lisääminen ja työpöydän valaistus, mutta seinään ei haluttu tehdä muutoksia. Tämä ratkaisu toimii ihan missä tahansa, kun seinälle halutaan tuoda valaistusta. Tämä ei ole siis suoraa valoa, mutta antaa aistikkaan tunnelman työpäivään tai värivaloilla valittuna taustalevy antaa pelitunnelmaa nuorille.

Seinälle tai tässä tapauksessa kalustelevyyn asennettava Led seinävalaisin Eclipse on valikoimassa valkoisena ja mustana, valaisimen pinta on pulverimaalattu mattapintaiseksi, mikä on eduksi esimerkiksi silloin, kun valaisimia asennetaan limittäin. Mattapinta antaa pienemmän heijastuksen, jolloin valokuviot pysyvät säännöllisinä joka suuntaan. Valaisimet tilataan yksittäin, joten sommitelmaan voidaan valita juuri haluttu määrä, väri ja koko. Valaisimia on kahta kokoa, 30 cm ja 15 cm. Suuremmat Eclipset ovat 50 mm etäisyydellä seinästä ja pienemmät Eclipset ovat 37 mm, eli 13 mm matalampia. Valaisimia voidaan asentaa joko yksittäin tai ryhmänä.

Kelvin-, eli värilämpötilasäädön ansiosta valaisimet sopivat hyvin kaiken sävyisiin sisustuksiin, ja lisäksi valaisimissa on korkea värintoistoindeksi, eli valo toistaa kaikki ympäristön värit juuri sellaisina kuin niiden kuuluukin olla. Työpöydän valaistus on siis muunneltavissa vireystason mukaan.

Työpöydän taakse kaluste- / pöytälevyyn toteutettuun työpöytäsommitelmaan valittiin kaksi mustaa Eclipseä, iso ja pieni, jotka lomittuvat hieman isomman Eclipsen oikeassa yläkulmassa. Pöytälevyä kiertämään valittiin erittäin tasaista SOLO 7,2 W/m ottotehoista värilämpötilasäädettävää led-nauhaa, joka asennettiin mustaan alumiiniseen pintaprofiiliin. Led-nauhaa ja profiilia tarvittiin 3 metriä. Myymme nauhoja ja profiileja myös metrihintaan. Ole yhteydessä LedPajaan (paja@ledstore.fi), tai laske hinta itse laskurillamme mittatilaussivustolla.

Ecliple valaisin valaisee epäsuorasti
Eclipse seinävalaisinta on kahta väriä ja kahta kokoa 15 cm ulkohalkaisijaltaan ottoteho on 10W ja isomman 30cm Eclipsen ottoteho on 15 W Valon määrät ovat 800 luumenia ja 1200 luumenia Väreinä valkoinen ja musta molemmissa kokoluokissa

Valaisimien tarvitsema kokonaisteho muuntajalta kuormitusvaroineen on 50W, joten LedStoren valikoimasta valittiin 50W langattoman ohjauksen Zigbee-muuntaja ja langaton värilämpötilasäätöön ja himmennykseen sopiva seinään kiinnitettävä langaton ohjain. Myös värilämpötilasäätöön sopiva kaukosäädin on hyvä ratkaisu. Kaukosäätimen jalusta voidaan kiinnittää seinään ja säädin kiinnittyy jalustaan magneetilla. Työpöydän valaistus voidaan siis ohjata vapaasti mistä vain.

Zigbee kaukosäätimiä
Valaistuksen värilämpötilasäätö onnistuu joko vapaasti seinään kiinnitettävällä langattomalla ohjaimella tai kaukosäätimellä jonka jalusta voidaan myös kiinnittää seinään lähelle käyttöpaikkaa

Valot valaisevat valaisimen takaa tasaisesti seinään päin, joten ne eivät häikäise lainkaan sivusta päin katsottuna. Alla olevassa kuvassa on havainnollistettu värilämpötilan vaihtelua Eclipseissä sekä levyn takaa valaisevassa SOLO CCT 7,2 W/m led-nauhassa. Koska valot on liitetty samaan virtalähteeseen, niiden säätäminen on yhtäaikaista. Värilämpötila ja himmennys saadaan molempiin samaksi.

Työpöydän valaistus projekti - valon lämpötila vaikuttaa suuresti
Työpöydän valaistus projekti valon lämpötila vaikuttaa suuresti

Työpöydän valaistus ja toteuttaminen Eclipsellä sekä led-nauhalla

Kalustelevyyn asennetun sommitelman tekeminen oli yksinkertaista, sillä muuntajakin mahtui levyn taakse / sisään, ja sähköt saadaan pistotulpallisesta valaisinjohdosta. Työvaiheet olivat seuraavat:

  1. Tee pöytälevyyn kehikko seinään kiinnittämistä ja led-nauhaa varten. Tämän kehikon ympärille (tässä kolmelle sivulle) asennetaan led-kiskot.
  2. Leikkaa alumiiniprofiilit oikeisiin mittoihin ja tee sopivat jiirit kulmiin.
  3. Kiinnitä alumiiniprofiilit kehikkoon muovikiinnikkeillä sekä yhtenäinen led-nauha alumiiniprofiiliin. Liitosjohdon tulee ylettyä muuntajalle.
  4. Sommittele Eclipset pöytälevylle, poista värilämpötilakytkin ja poraa reiät johtoja varten.
  5. Tee muuntajalle aukko levyn taakse ja koverra kennoa matalammaksi. Liimaa irroitettu levy takaisin aukkoon.
  6. Laita Eclipsen johdot rei’istä sopivan mittaisiksi jotta ne ylettävät muuntajalle.
  7. Yhdistä led-nauhan ja Eclipsien johdot rinnan tasajännitemuuntajaan. Liitä verkkovirtajohto muuntajan toiseen päähän.
  8. Kiinnitä muuntaja aukkoon ja johdot siististi esim. kuumaliimalla levyyn.
  9. Kytke virta päälle ja tee pariliitos muuntajan ja ohjaimen välille.
  10. Ruuvaa ruuvit seinälle ja ripusta elementti paikoilleen.

Työpöydän valaistus, kuvia vaiheista 1-3

Työpöydän valaistus projekti - Vanhalle pöytälevyllä uusi elämä
Työpöydän valaistus projekti Vanhalle pöytälevyllä uusi elämä

Rimat mitattiin ja kiinnitettiin 150x75cm levyyn noin 5 cm levyn reunaa sisemmäs. Profiilit leikattiin jiiriin ja led-nauhan päähän kolvattiin liitosjohto. Jos ostetaan viiden metrin rulla, niin johtoa on 10 cm pätkä valmiina. Liitosjohdon saa myös tilattua meiltä haluttuun mittaan kolvattuna. Kuvassa näkyy led-nauhassa sininen suojamuovi, jonka alla on valmis liimapinta led-nauhan kiinnittämiseksi alumiiniprofiiliin.

Työpöydän valaistus, kuvia vaiheista 4-8

Työpöydän valaistus projekti - Eclipse valaisimen johdotus
Työpöydän valaistus projekti Eclipse valaisimen johdotus

Eclipset sommiteltiin pöytälevylle ja porattiin reiät läpi johdoille. Kuvassa näkyy myös aloitettu aukon tekeminen muuntajalle. Eclipsen oma värilämpötilasäädinrasia irrotettiin, koska valot haluttiin portaattomaan värilämpötilasäätöön. Kolmijohtimisessa johdossa ohjataan sekä virta että ledin värilämpötila. Valaisimelle menevä punainen on +, musta on kylmä valkoinen CW – ja valkoinen on lämmin WW -.

Työpöydän valaistus projekti - Kuva levyn takaa
Työpöydän valaistus projekti Kuva levyn takaa

Muuntajaan liitettiin rinnan kaikki Eclipsejen sekä led-nauhan johdot kolmijohtisiella heikkovirtajohdolla. Tässä käytetty vihreä + , musta kylmä CW ja valkoinen lämmin WW.

Työpöydän valaistus, vaiheet 9-12

Kiinnitys levyn etupuolella valaisimeen tapahtui edelleen rinnan, kolmella kaksipaikkaisilla vipuliittimellä per valaisin. Punaiset yhteen, mustat yhteen ja valkoiset yhteen. Valaisimen värilämpötilansäätökytkin oli poistettu, jotta valojen värilämpötilasäätö toimisi portaattomasti. Värilämpötilakytkimen kanssa asennettuna valaisin toimii yhdellä kolmesta valitusta värilämpötilasta (lämmin, neutraali, kylmä sävy).

Muuntajassa on paikat vihreälle + , CW – musta ja WW – valkoinen johtimille. Jos johdot eivät ole samoin päin kuin valaisimessa, niin värilämpötilasäädin ei säädä valoja oikein. Ratkaisuna on tarkastaa että plussat ja miinukset kylmään valoon ja miinukset lämpimään valoon on liitetty oikeinpäin.

Pariliitoksen tekeminen langattomiin Zigbee-ohjaimiin

Kun valaisimet on asennettu ja virrat ovat päällä, niin valaisimet voidaan liittää joko yhteen ohjaimeen, esim. seinäsäätimeen, tai kahteen / useampaan ohjaimeen älyohjausjärjestelmän avulla. Muista lisätä paristot, jos sinulla on kaukosäädin, ja poistaa pariston takaa suojamuovi, jos sinulla on seinäsäädin.

Jos yksi ohjain riittää, niin pariliitoksen tekemiseen ei tarvita älyohjausta. Muuntajaan on sisäänrakennettu vastaanotin, jonka kanssa ohjain pariliitetään. Pariliitoksen muodostamisesta olemme kirjoittaneet artikkelissa Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 1. Esimerkiksi liittäminen langattomaan seinäsäätimeen käy helposti avaamalla muuntajasta prog-napista pariliitosyhteys painamalla neljästi. Ohjain tuodaan muuntajan viereen (alle 10 cm päähän) ja painetaan ensin päälle-painiketta ( I ) jotta laite ”herää” ja vihreä merkkivalo vilkahtaa. Tämän jälkeen painetaan kerran kirkkauden lisäyspainiketta (päälle-painikeen alla). Yhteyden muodostaminen kestää hetken. Kun se on valmis, niin valot välkähtävät kahdesti. Liitostapaa kutsutaan TouchLink-pariliitokseksi.

Kaukosäätimen pariliitosohje löytyy tuotteen yhteydestä verkkokaupasta kohdasta Files: https://ledstore.fi/langaton-led-himmennin-valo-zigbee-4-ryhman-cct-kaukosaadin

Hubin / sillan kautta pariliittämisestä olemme kertoneet blogissa artikkelissa Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 2.

Zigbee ohjaus onnistuu myös Philips HUElla.
Seinävalaistukselle on eri ohjausvaihtoehtoja Vasemmalla Philips Hue applikaatioon liitetty kauko ohjauksella toimiva ohjaus Myös seinäsäädin voidaan liittää Hue ohjaukseen jolloin ohjelmointi ja ajastukset tulevat mahdollisiksi Älyohjausta ei tarvitse ottaa käyttöön sillä langattoman ohjaimen voi pariliittää muuntajaan myös ilman hubeja tai appeja Ohjaimilla valon kirkkautta ja värilämpötilaa voidaan säätää portaattomasti

Valmiin kokonaisuuden hinta ja käytetty aika

Työpöydän valaistus voidaan siis hoitaa mielikuvituksellisisti.  Eclipse-seinävalaisimet soveltuvat siis loistavasti myös kiinnitettäväksi esimerkiksi kalustelevyyn. Kennorakenteinen pöytälevy on muokattu valaistuselementiksi työpisteen taakse. Ratkaisussa 50W langattoman ohjauksen muuntajalle työstettiin kolo levyn taustapuolelle. Muuntajan paksuus on vain 33 mm, kun kalustelevyn paksuus on 35 mm. Lisäksi levyn taakse asennettiin 25mm rima, johon kiinnitettiin led-kisko valaisemaan seinää pitkin.

Tämän kokonaisuuden valaistuksen ja ohjauksen hinnaksi tuli ainoastaan 466 e (sis. alv.).

Valaistuselementti tarvitsee ainoastaan nostaa ruuvien varaan haluttuun kohtaan seinälle ja kiinnittää pistorasiaan. Seinävalaisimen sai liitettyä helposti langattomaan ohjaukseen, jossa toimivat värilämpötilasäätö ja himmennys. Tehollista työaikaa kului noin kaksi tuntia.

Tyylikäs työpöydän valaistus
Tyylikäs työpöydän valaistus

Jos kiinnostuit tämän artikkelin valaisimista, annamme mielellämme lisätietoja. Olet tervetullut myös käymään myymälässämme Vantaan Koivuhaassa, Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. All in One -tiloissamme ovat esillä kaikki artikkelissa esitellyt tuotteet. Palvelemme saman katon alla kaikkia asiakasryhmiä kuluttajista urakoitsijoihin. Tutustu myymälään.

Muita artikkeleita Tee-se-Itse henkisille:

Kaikki arikkelit remonteista: https://ledstore.fi/blog/category/remontit/

Poimintoja yksittäisistä valoremonteista:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *