Zigbee CCT älyvalaistus asentajan näkökulmasta - Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 4

Zigbee CCT älyvalaistus asentajan näkökulmasta – Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 4

Tässä artikkelissa käydään läpi värilämpötilasäädettävien CCT-valaisinten kaapelointi liukuvasti värilämpötilasäädettävään käyttöön sekä yksisävyisenä käytettävien valaisinten käyttöön. Johdotus, muuntajien sijoittelu ja kuormitus ja Zigbee-langaton ohjaus. Ohjeistus painikkeen ja muuntajan pariliitoksiin ja pariliitoksen luominen hubiin/siltaan (Philips Hue ja Samsung Smart Things). Lopussa vielä vaihtoehtoja ohjainten käyttämisestä, mikäli seinäkytkimille on jo vedetty johdot. Annamme mielellämme lisätietoja aiheisiin liittyen. Koska asiaa on paljon, emme onnistu tässäkään blogissa vastaamaan kaikkiin kysymyksiin 🙂

CCT-valaisimet ovat monipuolisia

Värilämpötilasäädettävät, himmennettävät valaisimet antavat yksisävyisiä himmennettäviä enemmän vaihtoehtoja valaisinten käytettävyyteen. Valkoisen valon Kelvinien vaihtamisella lämpimästä kylmän valkoiseen on iso merkitys huoneen tunnelman luomiseen. LedStorella on ollut jo useamman vuoden ajan valikoimissa värilämpötilasäädettäviä tuotteita, eli led-nauhoja, spotteja ja paneeleita, ja niiden suosio on lisääntynyt jatkuvasti. Samalla myös langattomien ohjausratkaisujen vaihtoehdot ovat laajentuneet, uusimpana Zigbee-protokollan älyohjausratkaisut, jotka sopivat yhteen lukuisten valmistajien käyttöliittymien kanssa mm. Philips Hue, Samsung Smart Things, Lidl Silver Crest (appi Tuya), ja LedStoren valikoiman monipuolisella, mutta eniten perehtymistä vaativalla USB Conbee 2 hubilla  (appi Deconz / Phoscon).

Värilämpötilasäädettävien eli CCT-valaisinten kaapelointi

Tekniikasta on hyvä tietää se, että värilämpötilasäädettävien valaisinten heikkovirtakaapeloinnissa tarvitaan kolmejohtiminen kaapeli, eli plus ja 2 miinusta. Virtalähteeltä jännitettä säädetään kahden negatiivisen navan välillä, jolloin valon värilämpötila vaihtuu portaattomasti lämpimän valkoisesta kylmän valkoiseen (WW warm white ja CW cold white välillä). Yleisesti käytetään kolminapaista min. 3x0,5mm2, kun kuormat ovat matalia. Voi käyttää myös 3x1,5mm2 johtoa.

Jos valaisimet ovat värisäädettäviä, niin kyseessä on RGBW-valaisin, joka on viisinapainen, plussa ja neljä miinusta (red, green, blue, white). Lisäksi on valaisimia joissa on sekä värin että valkoisen valon värilämpötilasäätö. RGB + CCT -valaisimissa on plussan lisäksi  viisi miinusta (red, green blue, warm white, cold white). Tässä keskitymme kuitenkin vain CCT-valaisimiin, joissa valon värilämpötilaa halutaan säätää portaattomasti ohjaimesta.

LedStoren valikoimassa on myös runsaasti valaisimia, joissa valon sävyn voi valita kolmesta vaihtoehdosta asennettaessa. Kytkin on näissä valaisimissa virtalähteen kyljessä, ja kun värilämpötila on valittu, niin sitä ei voi säätää ohjaimesta. Valaisimet ovat säätimestä himmeneviä.

Esimerkkejä valon eri värilämpötiloista. Tuotteena Plafond 160 12W uppoava.

Alla olevissa kuvissa spoteissa vakiona ketjutettava virtalähde/liitäntärasia, jossa valon värilämpötila valitaan asennettaessa kolmesta vaihtoehdosta. Nämä asennetaan "normaalisti", eikä valon sävyä säädetä ohjaimesta, ohjaimesta ainoastaan himmennys. Ryhmävastaanottimen avulla nämäkin spotit saadaan kuitenkin haluttaessa langattomaan Zigbee-ohjaukseen. Vastaanotin asennetaan tällöin ensiopuolelle, kuten tämä: LED vastaanotin 230V - VaLO Zigbee, led valaisimille, himmennettävä, max. 250W.

LedStoren alasvaloissa, eli spoteissa on vaihdettava, ketjutettava virtalähde vakiona ja valon värilämpötilan voi valita kolmesta vaihtoehdosta.

Kaapelointi spoteille ja paneeleille

Spoteista ja paneeleista (sekä nelikulmaiset että pyöreät) valaisimen (24V) johdot ovat:

  • punainen = + plussa
  • musta = - negatiivinen, lämmin valkoinen (WW)
  • sininen tai keltainen =  - negatiivinen, kylmä valkoinen (CW)

Spoteissa ja paneeleissa on valmiina pikaliitin sekä valmis irrotettava lähtöjohto esim. wagoliitoksia (tai kytkinrimaliitoksia) varten.

Alla olevassa kuvassa vasemmalla 3 metrin liitosjohto on kytketty spotin pikaliittimeen. Oikeanpuoleisessa kuvassa spotin mukana tulevaan johtoon on tehty jatkos vipuliittimillä rinnan. Valkokuorisessa johdossa käytetään vihreää = (+)plussana, mustaa = (WW) lämpimänä ja valkoista = (CW) kylmänä johtimena.

Meiltä löytyy spotti- ja paneelikaapelointiin valmiit johtosarjat jotka helpottavat ja nopeuttavat asennustyötä. 3 valaisimen ja 6 valaisimen jakotukit voidaan siirtää haluttuihin väleihin ja 3 metriset välipiuhat, voidaan yhdistellä vapaasti halutun pituisiksi. Jakotukkien pituudet ovat 600mm. Lisäksi sarjaan löytyy lähtökaapeli virtalähteeltä, jonka pituus on 350mm. Liitokset itsessään ovat 15mm halkaisijaltaan, joten putkituksessa putken paksuus on oltava vähintään 16mm. 3x0,5mm2 kaksoiseristetyn johdon halkaisija on 5mm. Liitokset ovat vesitiiviit ja liittimet tuetaan kierteisellä vedonpoistolla. Johtosarjat käyvät värilämpötilasäädettäville,  uppoasennetaville spoteille ja paneeleille.

CCT-johtosarjan osat. Ylhäällä 3 metrinen liitosjohto ja virtalähdelähtö (35cm). Alhaalla 3 valaisimen ja kuuden valaisimen jakotukit (60cm). Jakotukkeja voidaan myös yhdistää, jolloin saadaan haaroitus useammalle valaisimelle tarvittaessa.

Kaapelointi led-nauhoille

CCT led-nauhoissamme on jo seitsemää eri tuotevaihtoehtoa (11.3.2022) eri käyttötarkoituksia ja asennustapoja varten. Kaikissa niissä on kuitenkin kolme johdinta, jotka tuottavat valkoisen eri värisävyt (värilämpötilaa eli Kelvineitä säätämällä). Led-nauhassa on merkitty katkaisupisteisiin se, minkä valkoisen värisävyn kyseinen piste tuottaa. 5 metrin led-nauharullassa on 10 cm lattakaapelia molemmissa päissä. Useimmissa tilanteissa nämä eivät riitä virtalähteelle saakka, joten jatkopiuhaa saadaan esim. asentamalla rinnan lisää kaapelia käyttäen vipuliittimiä. Meillä on tarjolla myös metritavarana myytävää 3x0,5mm2 kaksoissuojattua valkokuorista kaapelia. Liitosjohdon voi myös kolvata valmiiksi sopivaan mittaan virtalähteelle, jolloin liitoksesta tulee siisti ja vipuliittimiä ei tarvita. Teemme tätä työtä LedPaja-palvelussamme päivittäin sekä ammattilaisille että kuluttaja-asiakkaille. Suosittelemme vedon maksimipituudeksi 10 metriä yhdellä syötöllä.

CCT led-nauhoja on eri tyyppisiä. Esimerkiksi ylempänä oleva suora led-nauha täytyy katkaista kulmissa. Alhaalla oleva taivutettava led-nauha taipuu hyvin kulmiin, mutta alumiiniprofiili täytyy puolestaan asentaa tarkasti jiiriin.

Jos virtalähteen paikka on pitkällä led-nauhaan nähden, niin suosittelemme putkitusta nauhan päähän, jolloin led-nauha liitosjohtoineen voi tarvittaessa vaihtaa siististi. Valmiilla liitosjohdolla varustettu led-nauha voidaan vetää putkesta läpi vetojousella tai sinne esiasennetulla pyykkinarulla. Heikkovirtaliitoksen virtalähteeseen voi tehdä vaikka asiakas itsekin, jos niin halutaan, kun pyykkinaru on putkessa valmiina.

Asennusvinkkinä kehään asennettavien led-nauhojen asennukseen suosittelemme kahta L-kirjaimen muotoista kiskoa ja niihin sopivat liitosjohdot virtalähteelle. Kulmiin kolvataan noin 5-10cm liitosjohdot ja ne kytketään rinnan samaan virtalähteeseen.

Led-nauha alumiiniprofiilissa valmiina nostettavaksi paikoilleen. Kaksi L-muotoista kiskoa, joissa värilämpötilasäädettävät led-nauhat. Liitosjohdot nauhojen päissä ovat melko lyhyet, sillä virtalähteet sijoitettiin hyvin lähelle nauhoja.

Virtalähteiden sijoittelu ja kuormitus

Kun asennetaan ohjaimella värilämpötilasäädettäviä valaisimia, niin jokaiselle valaisinryhmälle tarvitaan oma virtalähde. CCT-led-nauhojen kanssa käytetään vakiojännitteellä toimivia 24VDC virtalähteitä. Puhumme sujuvasti LedStoressa myös muuntajista, ja tällä termillä kutsumme itseasiassa laitteita myös verkkokaupassamme. Paneelien ja plafondien koosta riippuen virtalähteen voi sijoittaa valaisimen asennusaukosta sisään, jolloin se jää valaisimien taakse / viereen.

Led-nauhakiskojen ja spottien virtalähteille tarvitaan monesti huoltoluukku. Virtalähteen voi sijoittaa myös keskukseen, jos kaapelin poikkipinta-ala on riittävä. Koeteltu näppituntumamme on, että jopa 10 metriä ennen valaisinta voidaan vetää 3x0,5mmkaapelilla ja 20 metriä 3x1,5mm2  kaapelilla. Yleinen ratkaisu on sijoittaa virtalähteet kaapistojen päälle tai sisään, jolloin ne ovat hyvin jäähtyviä. Niitä on myös helpompi käsitellä pariliitoksia tehtäessä (Zigbee tai RF).

Muuntajan kuormitus led-nauhoille ja led-spotti- tai led-paneeliryhmille kannattaa valita niin, että kuormitusvaraa on 15-20 %. Näin muuntaja ei ylirasitu eikä vikaannu ennenaikaisesti. Emme suosittele asentamaan virtalähteitä tiiviisti mitään materiaalia vasten, vaikka ne ovatkin hyvin suojattuja. Virtalähteen pintalämpötila saattaa nimittäin nousta 70-80 asteeseen, joka käpristää osan höyrysulkumuoveista ja tekee ilmavuodon, näissä tilanteissa työnnetään lautaa tai kipsilevyä eristämään muuntaja suoraan muovista/paperista.

Asenna virtalähteet siis huoltoluukkujen taakse, tai hajasijoittele virtalähteet kunkin led-nauhan tai valaisinryhmän yhteyteen. Tiiviissä tilassa oleva monen ison virtalähteen ”farmi” nimittäin lämmittää tilaa. Muuntajien käyttölämpötila on -20 – noin +40 astetta, joten tilan olisi hyvä pysyä alle 40 asteen lämpöisenä, jotta virtalähde toimii hyvin ja pysyy pitkäikäisenä.

Zigbee ohjaukseen liittäminen

Valaisimien portaaton värilämpötilasäätö toteutuu käytännössä niin, että yhteen vastaanottimeen/muuntajaan asennetaan ne valaisimet, joita halutaan säätää yhtenä ryhmänä. Tällöin esimerkiksi yhden huoneen spotit asennetaan rinnan yhteen virtalähteeseen, johon on tyypillisesti sisäänrakennettuna vastaanotin. Jos samaan huoneeseen halutaan lisäksi vaikka led-nauhaa, se liitetään omaan virtalähteeseen (vastaanotin sisäänrakennettuna). Tällä tavalla huoneessa olisi kaksi valaisinryhmää.

Ohjaimina esimerkiksi mobiilikäyttö, kuten alla Philips Hue yhdessä sillan (hubin) kanssa, ja LedStoren kaukosäädin, jossa on vakiona 4 ryhmän ohjausmahdollisuus tai LedStoren johdottomat CCT-säätimet.

Koska virtalähteet ovat jatkuvassa virrassa, voidaan virta ottaa samasta syötöstä. Virtalähteissä on merkitty niin ikään paikat 24V CCT-johtimille. Zigbee-ohjauksen virtalähteissä ne ovat kolme ensimmäistä lähtöä, 50W muuntajaa lukuun ottamatta järjestys on +, - WW, - CW. Jos + ja - johtimet menevät väärin päin, niin valot eivät syty. Jos ne syttyvät, mutta säätyvät väärin päin eli lämpimästä säädettäessä valo menee kylmemmän valkoiselle ja toisin päin, niin miinusjohdot ovat keskenään väärin päin. Valot eivät mene rikki, vaikka johdot ovat väärin. Ne vain eivät joko syty tai säätyvät väärin. Molemmat ongelmat on helppo korjata vaihtamalla johdot oikein päin.

 

CCT-valaistukselle on eri ohjausvaihtoehtoja. Vasemmalla Hue-sillan kautta applikaatioon liitetty ohjaus. LedStoren kaukosäädin voidaan myös pariliittää Philips Hue siltaan. Myös seinäsäädin voidaan liittää HUE-ohjaukseen. Ohjaimilla valon kirkkautta ja värilämpötilaa voidaan säätää portaattomasti.

Milloin Zigbee pariliitos tehdään hubiin ja milloin ilman hubia?

Virtalähteet (vastaanottimet) voivat sijaita kaukanakin ohjaimesta, sillä Zigbee-yhteys luo laitteiden välille mesh-verkon. Sen ansiosta signaalin kantavuus huoneesta toiseen ei ole ongelma suuressakaan talossa. Jokainen virtalähde/Zigbee-laite välittää signaalia eteenpäin ja takaisin. Mutta kun lisätään langattomia ohjainpainikkeita Zigbee-laitteille pariliitosvaiheessa on hyvä ottaa huomioon, että valo-ohjain pitää olla lähellä, alle 10 cm päässä virtalähteestä/vastaanottimesta, jotta Touch Link -yhdistäminen ohjaimeen onnistuu. Lisäksi, jos yhtä valaisinryhmää halutaan ohjata useammasta langattomasta painikkeesta, kuten porras- tai käytävävalot, niin yhteen Zigbee-virtalähteeseen liitetään useampi painike siltaa/hubia käyttäen!

Siltaan/hubiin liittämisestä on luonnollisesti se hyöty, että valaisinten ohjausta voidaan automatisoida, ja niitä kaikkia voidaan hallita samasta mobiilikäyttöliittymästä, tai useammasta mobiilista, jotka on liitetty samaan Zigbee-verkkoon (siltaan/hubiin).

Ohjainpainikkeet on silti hyvä olla joko seinässä, tai muualla asennettuina siltä varalta, että verkko on alhaalla.

     Lataa tästä itsellesi helppo ohje pariliitosten tekemiseen: CCT muuntaja ja himmennin sekä paritus ohje paja 4.8.2022

 

Aikaisemmat Zigbee blogin osat

Olemme käyneet paritukset läpi artikkeleissa: Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 1, osa 2osa 3.

  • Osassa 1 ilman hubia / siltaa pariliitoksen tekeminen
  • Osassa 2 pariliitos hubiin / siltaan (Philips Hue ja Samsung Smart Things)
  • Osassa 3 täydennetään applikaatioita ja otetaan huomioon useampi valaisintyyppi.

Pähkinänkuoressa antina blogeissa on seuraava:  Osassa 1, Kun ohjainpainikkeita liitetään vastaanottimiin ilman siltaa, niin yksi vastaanotin ja yksi ohjain muodostavat parin, ja liittäminen tehdään parhaiten Touch Link -tekniikalla.  Osassa 2 selviää että hubiin liitettäessä

  1. virtalähteet/vastaanottimet sekä ohjaimet liitetään laitteena "valaisin". Kun virtalähteen pariliitos onnistuu, valot välkkyvät liitoksen merkiksi ja valaisin ilmestyy applikaatioon.
  2. Applikaatio ei puolestaan löydä painiketta, mutta painikkeen vihreää merkkivaloa seuraamalla nähdään, onko pariliitos onnistunut. Jos painikkeen merkkivalo vilkkuu 5 kertaa nopeasti etsinnän päätteeksi, se on liittynyt Zigbee-verkkoon/hubiin.
  3. Kun virtalähteet ja ohjaimet on liitetty hubiin, niin laitteiden välille voidaan tehdä lisäksi Touck Link -liitokset, eli käytännössä voidaan pariliittää useampi painike samaan virtalähteeseen.
  4. Jos tulee ongelmia, niin resetoidaan ja paritetaan virtalähde sekä painike uudelleen! Liitoksen luominen ja resetoituminen voi viedä jopa minuutin, joten malttia tarvitaan.

Osassa 3 käydään läpi myös Lidl Silver Crest (Tuya appi) ja Conbee2 USB sillan (appi Deconz ja Phoscon) yhteensopivuus muihin Zigbee-tuotteisiimme, kuten E27 ja GU 10 polttimot, pistorasiavastaanotin, ovisensori ja hyödyllisenä lisänä (ei-valaisinlaitteemme) lattialämmitystermostaatti.

Tässä video jossa käydään läpi CCT-painikkeiden paritus:

 

Ohjauslaitteet: verkkovirtakytkimet, langattomat ohjaimet ja asennuskehykset

Verkkovirtaa tarvitsevat siis virtalähteet, joissa on sisäänrakennetut vastaanottimet, ja niille tuodaan jatkuva sähkö. Mikäli kohteessa on vedetty kaapelit seinäkytkimille, niin langatonta ohjausta varten:

1. sähkö tulee olla päällä kojerasiassa, jotta langaton ohjaus toimii sillä ohjaimen ja virtalähteen väliin tehdään langaton yhteys. On/off kytkin jää pois, ja  kojerasia voidaan peittää langattomalla painikkeella, jolloin ohjaus on vaihdettu langattomaksi.

2. vaihtoehto on käyttää johdotetusta käyttökytkimestä valoja virtalähteen sisäisen muistin ansiosta. Valot syttyvät viimeiseen käyttöasentoon. Sillan/hubin, sekä kaukosäätimen kautta sitten ohjataan valojen tasoa ja sävyjä virran ollessa päällä. Automaatiot eivät tietenkään toimi jos virta on pois päältä.

Jos kohteessa on johdollisia käyttökytkimiä, ja niihin halutaan sopiva asennuskehys myös langattomille ohjaimille, niin LedStoren Zigbee-ohjaimet istuvat seuraaviin asennussarjoihin:

BERKER: S1, B1, B3, B7 Glass
GIRA: Standard55, E2, Event, Espirit
JUNG: A500, APlus
MERTEN: M-Smart, M-Arc, M-Plan
SCHNEIDER: EXXACT

Ja usein kysytty ABB Impressivo ei valitettavasti kuulu sopivien kehysten joukkoon, mutta ABB Basic 55 kuuluu. Jos kehyssarjojen yhteensopivuus kiinnostaa enemmän, niin kannattaa tutustua artikkeliimme: Minkä valmistajien asennuskehyksiin LedStoren langattomat VaLO-sarjan ohjaimet sopivat?

 

Jakaa:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Laadukas työskentelyvalaistus parturi-kampaamoon

ATMOS Helsingin uusiin kampaamotiloihin tarvittiin laadukas työskentelyvalaistus, joka sopisi tarkkaan kampaamotyöskentelyyn. Omistajat remontoivat tilat kokonaan, joten samalla myös valaistuksen osalta pystyttiin tekemään uusia ratkaisuja. Tiloihin

Led nauha terassille, NEON nauhan asennus

Syksy tulee ja pimeän aika pidentyy. Takapihalla olisi silti vielä kiva olla ja sinne tarvitaan hieman valoa että portaissa näkee kävellä kompastumatta. Siis tuumasta toimeen

Älyvalaistus ja sen osaaminen on ykkösasia

Esittelyssä koti jossa älyvalaistus. Kotiin valaistus ja Zigbee-valaistuksenohjaus suunniteltiin yhdessä asiakkaan kanssa. Asiakas perheineen on tyytyväinen lopputulokseen ja koko konseptiin, jolla valaistussuunnittelu ja tuotevalinnat hoidettiin.

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2022 All Rights Reserved