Langaton Zigbee-valaistuksenohjaus tekee mahdolliseksi ajastukset ja eri valaistustilanteet lähes kaikkiin kodin valaisimiin, kun käytetään langattoman ohjauksen Zigbee-vastaanottimia, ohjaimia ja hubeja. Tässä kirjoituksessa käydään läpi Zigbee-älyvalaistuksen osat ja käydään läpi pariliitoksen luominen langattomiin ohjaimiin, sekä annetaan kokemuksen tuomat vinkit tyypillisiin ongelmakohtiin. Käyttöliittyminä toistaiseksi eniten hyvää kokemusta olemme saaneet Samsung Smart Thingsistä ja Philips Huesta (syksy 2022), joiden hubeihin (siltaan) pariliittämisestä kerromme seuraavassa, 2-osassa. Käyttöliittymät mahdollistavat mobiiliohjauksen kännykästä tai useammasta kännykästä ja tablet-laitteista, kuten myös monenlaisten valaistustilanteiden luomisen ja ajastamisen.

Ilman hubia pariliitetyt laitteet

Zigbee-laitteet voidaan yhdistää ilman siltaa / hubia. Silloin ne ovat toisiinsa yhteydessä langattomalla RF (radio frequency) yhteydellä ja luovat välilleen mesh-verkon. Ne eivät siis hyödynnä muuta verkkoa, kuten kotiverkkoa, eivätkä näin ollen ole myöskään riippuvaisia kotiverkosta. Valaisimien rinnalle voidaan aina myös asentaa perinteiset johdolliset käyttökytkimet, joista valot saadaan päälle ja pois. Langaton yhteys ei poissulje tätä vaihtoehtoa, minkä vuoksi langaton himmennys on oivallinen esim. remonttikohteissa. Luonnollisesti valot tulee olla kytkimestä kytketty päälle, jotta langaton ohjaus toimii. Meillä on myös tarjolla johdotettava himmennin 230V, jonka saa liitettyä lisäksi langattomaan Zigbee-painikkeeseen (ja halutessaan hubiin eli siltaan). Lisäksi neljän ryhmän värilämpötilasäädin ja himmennin, joka liitetään sekä 230V että langattomasti 1-4 ryhmään valaisimia. Nämä painikkeet voidaan lisätä myös hubiin eli siltaan, mikä mahdollistaa automaattitoimintojen käyttöönoton.

Työtasolle työskentelyvalaistus ja kaapistojen päälle tai seinän ja katon rajaan asennettavat led nauhavalaistukset ovat Zigbee ohjattavia eli ajastettavissa syttymään esim halutulle valotasolle tai värilämpötilalle Ajastuksia varten tarvitaan käyttöliittymä eli mobiiliapplikaatio ja verkko operaattori ts silta tai hubi

LedStoresta saatavat Zigbee-älyvalaistuksen osat

Tiivistetysti älyvalaistuksen osat ovat: valaisimet ja muuntajat (virtalähteet), vastaanottimet, ohjaimet ja hubi sekä käyttöliittymä. LedStoren valikoimasta löytyvät muut osat paitsi hubit ja mobiilikäyttöliittymät (tilanne 2.11.2022).

Valaistuksen perustan luovat tietysti itse valaisimet. Koska LedStore on valaistuksen ammattilainen, niin tuotteemme menevät luonnollisesti valon laatu ja valasimen laatu edellä.  Zigbee-protokollan ja IoT-maailman myötä älyvalaistukseen on tullut uusia mahdollisuuksia, joiden kautta myös meidän valaisimemme ovat hypänneet Zigbee-älyaikaan. Zigbee-yhteensopivuudessa on kyse langattomista vastaanottimista ja niihin sopivista ohjaimista, sekä hubista ja käyttöliittymästä, jolla mobiiliohjaus ja ajastukset sekä ohjelmoinnit tehdään.

Eniten valaistuksen älyohjauksessa käytetään meidän alasvalojamme, eli spotteja, sekä led-nauharatkaisuja. Kolmas suuri tuoteryhmä ovat led-paneelit. Näihin meiltä löytyvät sekä vastaanottimet että ohjaimet. Zigbee-käyttöä varten valaisinten vakiovirtalähteet voidaan korvata ryhmämuuntajilla (jotka sisältävät aina myös vastaanottimen), tai lisätä ryhmän eteen vastaanotin, johon luodaan pariliitos painikkeen kanssa.

Valikoimaamme kuuluvat myös led-polttimot, jotka toimivat Zigbee-ohjauksella. Ohjaimena polttimoille suosittelemme käyttämään meidän valikoimassamme olevaa Friends with Hue-seinäpainiketta ja Philips Hue-hubia ( hubi/silta ei meidän valikoimassamme). Oletuksena polttimo toimii mobiiliohjauksella kaikissa Zigbee-järjestelmissä. Zigbee-polttimo on helppo tuote lähteä kokeilemaan älyvalaistusta. Se tarvitsee sopivakantaisen valaisimen, E27 tai GU10, sekä Zigbee-ohjauksen. Polttimoiden ominaisuutena ovat himmennys ja värilämpötilansäätö. Polttimoiden värintoistokyky eli CRI on huippuluokkaa, 98.

Muuntajat, vastaanottimet ja ohjaimet ovat Zigbeen ydin

Meillä on tarjota lähes kaikkiin 24VDC valaisimiin Zigbee-ohjaukseen sopivat muuntajat (virtalähteet), jotka sisältävät Zigbee-vastaanottimen. Jos valaisimessa on jo kiinteänä osana virtalähde, niin niihin voidaan liittää vastaanotin verkkovirta eli ensiopuolelle tai heikkovirta- eli toisiopuolelle. Zigbee-vastaanottimet (eng. receiver tai controller) tuovat valaistukseen älyn, eli käyttöliittymän kautta ajastus- ja ohjelmointimahdollisuuden. Vastaanotin on se tekijä, joka määrittelee sen, mitkä valot tottelevat missäkin ryhmässä. Kun valaisinryhmään lisätään oikeanlainen vastaanotin, niin se on mahdollista yhdistää haluttuun järjestelmään, kuten Philips Hue tai Samsung Smart Thingsiin sillan tai hubin kautta.

Usein on hyvin järkevää asentaa mobiiliohjauksen lisäksi myös seinään kiinnitettävät ohjaimet. Tästä voidaan myös lähteä liikkeelle, jotta valot saadaan toimimaan, vaikka Zigbee-ohjelmointi aiottaisiin tehdä myöhemmin. LedStoressa on useampia valaistuksenohjaukseen sopivia seinähimmentimiä ja ohjauslaitteita, kuten värilämpötilan ja himmennyksen säätämiseen sopivia kaukosäätimiä.

Värilämpötilasäädettävässä valaistuksenohjauksessa voidaan myös toimia langallisen ohjauksen, eli verkkovirtaan kytkettävän ohjaimen, ja langattoman ohjauksen yhdistävällä himmentimellä, jolla voi ohjata neljää värilämpötilasäädettävää valaisinryhmää yhteneväisesti tai erikseen.

Ylärivissä langaton värilämpötilasäädettävien valaisimien langaton ohjauspainike edestä ja takaa Alarivissä vasemmalla verkkovirtaan kytkettävät langaton ohjain neljälle ryhmälle värilämpötilasäädettäviä valaisimia Alhaalla oikealla langaton himmennin yhdelle ryhmälle valaisimia

Zigbee voidaan ottaa käyttöön ilman siltaa tai sillan ja käyttöliittymän kanssa

Olennaista on, että ohjaimet (eli seinäpainikkeet, kaukosäätimet) ja vastaanottimet (eng. receiver tai controller) ovat yhteensopivia eli langatonta Zigbee-protokollaa hyödyntäviä. Yhteensopivuuden tunnistaa tuotteen nimessä olevasta sanasta ”Zigbee”, ja lisäksi tuotekoodissa on kirjaimet ZG. Zigbee-ohjattavat valaistukset voidaan kytkeä toimintaan myös ilman hubia / siltaa, jolloin yksi painike tai ohjain ohjaa aina yhtä valaisinryhmää langattomasti. Jos halutaan täysi hyöty järjestelmästä, niin tarvitaan silta ja käyttöliittymä, jossa ohjelmoinnit ja ryhmittelyt voidaan tehdä.

LedStoren Zigbee-laitteet sopivat yhteen lukuisien älyvalaistusjärjestelmien kanssa. Voit lukea lisää Zigbeestä verkkokauppamme Zigbee-tuotekategoriassa. Käytämme laitteissamme versiota 3.0, joka on yhteensopiva kaikkien edeltävienkin versioiden kanssa.

Kuvassa olevat kaikki valot saadaan Zigbee ohjattaviksi Väriä vaihtava RGB led nauha seinustalla tarvitsee oman RGBlle tarkoitetun Zigbee muuntajan Samoin kattoa päin valaiseva valkoinen led nauha tarvitsee oman muuntajan jossa vastaanotin sisäänrakennettuna Kolme tauluja valaisevaa led spottia sekä musta riippuvalaisin ohjautuvat langattomasti ensiopuolen vastaanottimilla

Valaistuksen pariliittäminen ilman siltaa / hubia

Valaistus, kuten led-spotit, paneelit tai led-nauhat voidaan hyvin saada langattomasti toimimaan Zigbee-ohjauksella, kun pariliitos tehdään yhden vastaanottimen/vastaanottimen sisältävän virtalähteen ja yhden painikkeen / ohjaimen välille. Liittäminen voidaan tehdä Touch Link – menetelmällä. Tällöin ei tarvita siltaa eikä käyttöliittymää.

VINKKI: Touch Linkissä yhteys luodaan viemällä ohjain alle 10 cm päähän vastaanottimesta, joten laitteita ei kannata viedä kovin hankaliin asennuspaikkoihin tai ruuvata käyttöpaikoilleen ennen pariliitoksen tekemistä.

VINKKI: Muista aktivoida ohjaimen virransaanti, poistamalla muovinen suojakalvo pariston välistä. Huomaa myös, että kaukosäätimissä, jotka käyttävät AAA-sormiparistoja, paristot (tarvitaan 3 kpl) eivät sisälly.

Ennen liittämistä on hyvä palauttaa vastaanotin tehdasasetuksiin ns. factory reset. Lähes kaikissa laitteissa vastaanottimeen/ vastaanottimen sisältävissä muuntajissa resetointi tapahtuu kytkemällä virta ja painamalla viidesti prog. painiketta.

Jos laite on resetoitu, niin pariliitosyhteys aktivoituu kytkemällä virta laitteeseen. Jos virtoja ei katkaista välillä tai resetointia ei tehty, pariliitostila aktivoidaan napauttamalla vastaanottimen tai vastaanottimen sisältävän muuntajan opetuspainiketta neljästi (pieni musta painike, jossa lukee prog.). Yhteys on auki 180 sek. Tämän jälkeen siirrytään ohjaimen Touch Link -yhdistämisen toiseen vaiheeseen, ja seurataan ohjetta.

Esimerkki: neljän ryhmän himmenninohjaimet, Ohje 4 Touch Link pariliitos Zigbee-laitteeseen

  • Aloitetaan vaiheista 1 ja 2, eli kytketään virta päälle, ja asetetaan vastaanotin pariliitostilaan.
  • Jatketaan painikkeen asettamista painamalla kerran sitä I-ryhmää, johon halutaan liittää, vaihe 3
  • Sitten painetaan kahta ylimmäistä vierekkäistä nappia (on ja off) kunnes ohjaimen vihreä merkkivalo syttyy, vaihe 4
  • Tämän jälkeen painetaan järjestyksessä toista on-painiketta ja yhteyden muodostaminen alkaa. Painikkeen yläosassa oleva led-merkkivalo alkaa vilkkua nopeasti, sitten kuusi kertaa hitaasti, kun yhteys on muodostettu. Myös liitoksessa olevat valaisimet vilkkuvat kaksi kertaa, vaihe 5.

TAI jos halutaan tehdä Pika-aloitus niin vaiheet ovat seuraavat: paina vasemmanpuoleisista I-painikkeesta sitä ryhmää, johon haluat tehdä pariliitoksen ja oikeanpuoleisesta painikkeesta alinta painiketta yhtäaikaisesti yli 3 sekuntia, niin pariliitostila aktivoituu. Liittäminen kestää noin 10 sekuntia, jonka aikana painikkeen led-merkkivalo, sekä muuntajaan liitetyt valot vilkahtelevat.

Löydät koko käyttöohjeen LedStoren verkkosivuilta neliosaisen Zigbee-himmentimen tuotesivuilta välilehdeltä Tuoteliitteet.

Olemme tehneet pariliitoksista myös videon joka löytyy linkistä: 24V Zigbee CCT LED muuntaja 100W esittelyvideo, muuntajan paritus himmentimiin 1os, 2os, ja 4os

Suositussa värilämpötilan ja himmennyksenohjaimessa:

  • aloitetaan pitämällä on-painiketta pohjassa, kunnes vihreä led-merkkivalo syttyy, Touch link vaihe 3
  • paina kerran ohjaimen järjestyksessä toista painiketta, on-painikkeen alla. Led-merkkivalo alkaa vilkkua nopeasti, sitten kuusi kertaa hitaasti, kun yhteys on muodostettu. Myös liitoksessa olevat valaisimet vilkkuvat kaksi kertaa. Touch link vaihe 4

Valaistusta ohjataan siis ohjaimesta, periaatteella, yksi vastaanotin + yksi painike.

Pikaohje löytyy myös tälle painikkeelle.

Löydät koko käyttöohjeen LedStoren verkkosivuilta ZigBee CCT-ohjaimen pariliittämisestä file:///C:/Users/blogi/Downloads/valo-p1cct-zgkyttohjesuomi1.10.2021%20(1).pdf

VINKKI: Touch Linkin muodostamisessa vaiheen neljä pitää tapahtua heti, kun ohjaimen merkkivalo on vaiheen kolme lopuksi syttynyt. Muissa vaiheissa ei kannata kiirehtiä.

VINKKI: Jos valot eivät välkähdä onnistuneen liitoksen merkiksi, odota vähintään kolme minuuttia, jotta Touch Link prosessi varmasti loppuu vastaanottimen ja ohjaimen välillä. Epäonnistunut pariliitos johtuu siitä, että joko vastaanotin tai ohjain eivät löydä toistaan. Ne ovat voineet mennä väärään liittymismoodiin, tai ne on jo liitetty johonkin toiseen laitteeseen. Tarkista silloin ensin sähkönsaanti. Laitteiden tulee olla päällä pariliitoksen aikana. Suorita molemmille laitteille tehdasasetusten palautus (reset). Seuraa että resetointi menee läpi ohjaimesta, eli ohjaimesta riippuen merkkivalo välkähtää yleensä kolmesti onnistuneen resetoinnin merkiksi. Vastaanottimien resetoitumisen huomaa siitä, että sen perään liitetyt valaisimet välkähtävät kolmesti. Tee liittämisprosessi rauhallisesti uudelleen.

Valaisimessa voi olla seuraavat ominaisuudet:

  • himmennys, tai on/off-käyttö
  • himmennys ja valkoisen valon värilämpötilasäätö (CCT)
  • himmennys ja värinvaihto (RGB)

Vastaanotin tai vastaanottimen sisältävä muuntaja valitaan sen mukaan, mitkä ominaisuudet valaisimessa on / halutaan valaisimesta käyttöön. Ohjain on yleensä paristokäyttöinen, vapaasti sijoitettava seinäpainikkeen näköinen himmennin/värilämpötilasäädin/värinsäädin. Ne toimivat yhdelle, kahdelle tai neljälle vastaanottimelle. Lisäksi on kaukosäätimiä, mikä helpottaa esimerkiksi RGB led-nauhan värinmäärittelyä, koska säätimessä on visuaalinen väriympyrä.

Ylärivissä Zigbee kaukosäätimiä valkoisen valon kylmän valkoisesta lämpimän valkoiseen ja väriä vaihtavalle RGB led nauhalle Kaukosäätimillä voi säätää 1 3 ryhmää valaisimia Säätimessä on magneetti jolla se kiinnittyy esim seinään ruuvattavaan telineeseen Kaukosäätimet pariliitetään vastaanottimiin joissa on vastaavat värilämpötilan säätö tai värinvaihtotoiminnot Alarivissä vasemmalla vastaanotin CCT säädettäville valaisimille Keskellä näkyy prog painike Oikealla 50W vastaanottimen sisältävä muuntaja virtalähde Progpainike näkyy oikealla alareunassa

 

Neliosaiseen himmenninpainikkeeseen ohjaimeen voidaan pariliittää joko vastaanottimen sisältäviä muuntajia tai kuvassa olevia heikkovirtapuolen vastaanottimia Painikkeessa valot kirkastuvat painettaessa pitkään I painiketta ja himmenevät painettaessa O painiketta

 

Omat muuntajat ja ohjaimet värilämpötilasäädettäville ja väriä vaihtaville valoille

Kun halutaan himmentää värilämpötilasäädettäviä valaisimia, ja ohjata niiden värilämpötilaa (valkoisen valon sävyä), niin valitaan näille sopivat muuntajat / vastaanottimet ja himmentimet. Lisäksi tarjolla on väriä vaihtavia led-nauhoja, joiden ohjausta varten valitaan RGB-valaisimille sopivat muuntajat ja ohjaimet. Lisänä RGB+CCT led-nauha, jonka ohjaamiseen on tarjolla yksi heikkovirtapuolen vastaanotin (SKU Valo-v1236-ZG-40A-CCT-RGB) ja kaksi eri mallista ohjainta, kaukosäädin (SKU Valo-R3-CCTRGB-ZG) ja seinään kiinnitettävä langaton ohjain (SKU VALO-P1RGBCCT-ZG-W) (elokuu 2022)

 

Kirjoitamme älyvalaistuksesta ja sen ohjauksesta sekä pariliitosten tekemisestä

Sarjan muut Zigbeestä kertovat artikkelit löydät linkeistä alla:

Kootusti artikkelit, jossa myös remonttikohteita, joissa tätä ohjaustapaa on käytetty löytyy blogikategoriasta : https://ledstore.fi/blog/category/zigbee/

 

2 thoughts on “Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 1

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *