Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 1

Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 1

Langaton Zigbee-valaistuksenohjaus tekee mahdolliseksi ajastukset ja eri valaistustilanteet lähes kaikkiin kodin valaisimiin, kun käytetään langattoman ohjauksen Zigbee-vastaanottimia, ohjaimia ja hubeja. Tässä kirjoituksessa käydään läpi Zigbee-pariliitoksen luominen langattomiin ohjaimiin, ja annetaan kokemuksen tuomat vinkit tyypillisiin ongelmakohtiin. Käyttöliittyminä toistaiseksi eniten hyvää kokemusta olemme saaneet Samsung Smart Thingsistä ja Philips Huesta (syksy 2022), joihin pariliittämisestä kerromme seuraavassa, 2-osassa. Käyttöliittymät mahdollistavat mobiiliohjauksen kännykästä tai useammasta kännykästä ja tablet-laitteista, kuten myös monenlaisten valaistustilanteiden luomisen ja ajastamisen.

Ilman hubia pariliitetyt laitteet

Zigbee-laitteet voidaan yhdistää ilman siltaa / hubia. Silloin ne ovat toisiinsa yhteydessä langattomalla RF (radio frequency) yhteydellä ja luovat välilleen mesh-verkon. Ne eivät siis hyödynnä muuta verkkoa, kuten kotiverkkoa, eivätkä näin ollen ole myöskään riippuvaisia kotiverkosta. Valaisimien rinnalle voidaan aina myös asentaa perinteiset johdolliset käyttökytkimet, joista valot saadaan päälle ja pois. Langaton yhteys ei poissulje tätä vaihtoehtoa, minkä vuoksi langaton himmennys on oivallinen esim. remonttikohteissa. Luonnollisesti valot tulee olla kytkimestä kytketty päälle, jotta langaton ohjaus toimii. Meillä on myös tarjolla johdotettava himmennin, jonka saa liitettyä lisäksi langattomaan Zigbee-painikkeeseen (ja halutessaan hubiin eli siltaan).

Työtasolle työskentelyvalaistus ja kaapistojen päälle tai seinän ja katon rajaan asennettavat led-nauhavalaistukset ovat Zigbee-ohjattavia, eli ajastettavissa syttymään esim. halutulle valotasolle tai värilämpötilalle. Ajastuksia varten tarvitaan käyttöliittymä, eli mobiiliapplikaatio ja verkko-operaattori, ts. silta tai hubi.

LedStoresta saatavat Zigbee-älyvalaistuksen osat

Tiivistetysti älyvalaistuksen osat ovat: valaisimet ja muuntajat, vastaanottimet, ohjaimet ja hubi.

Valaistuksen perustan luovat tietysti itse valaisimet. Koska LedStore on valaistuksen ammattilainen, niin tuotteemme menevät luonnollisesti valon laatu ja valasimen laatu edellä.  Zigbee-protokollan ja IoT-maailman myötä älyvalaistukseen on tullut uusia mahdollisuuksia, joiden kautta myös meidän valaisimemme ovat hypänneet Zigbee-älyaikaan. ZigBee-yhteensopivuudessa on kyse langattomista vastaanottimista ja niihin sopivista ohjaimista, sekä hubista ja käyttöliittymästä, jolla mobiiliohjaus ja ajastukset sekä ohjelmoinnit tehdään.

Eniten valaistuksen älyohjauksessa käytetään meidän alasvalojamme, eli spotteja, sekä led-nauharatkaisuja. Kolmas suuri tuoteryhmä ovat led-paneelit. Näihin meiltä löytyvät sekä vastaanottimet että ohjaimet. Zigbee-käyttöä varten valaisinten vakiovirtalähteet voidaan korvata ryhmämuuntajilla (jotka sisältävät aina myös vastaanottimen), tai lisätä ryhmän eteen vastaanotin, johon luodaan pariliitos painikkeen kanssa.

Uutena tuoteryhmänä ovat tulleet led-polttimot, joissa on Zigbee-yhteensopivuus. Ohjaimena polttimoille suosittelemme käyttämään meidän valikoimassamme olevaa Friends with Hue-seinäpainiketta ja Philips Hue-hubia ( hubi/silta ei meidän valikoimassamme). Oletuksena polttimo toimii mobiiliohjauksella kaikissa Zigbee-järjestelmissä. Ja luonnollisesti polttimon saa päälle ja pois johdollisesta seinäkatkaisimesta. Zigbee-polttimo on helpoin tuote lähteä kokeilemaan älyvalaistusta, sillä se ei tarvitse mitään muuta kuin sopivakantaisen valaisimen, E27 tai GU10. Näiden värintoistokyky eli CRI on huippuluokkaa, 98.

Virtalähteet, vastaanottimet ja ohjaimet ovat Zigbeen ydin

Meillä on tarjota lähes kaikkiin 24VDC valaisimiin Zigbee-ohjaukseen sopivat virtalähteet, jotka sisältävät Zigbee-vastaanottimen.  Omat tuotteensa sekä verkkovirta eli ensiopuolelle, että heikkovirta, eli toisiopuolelle asennettaville vastaanottimille. Zigbee-vastaanottimet (eng. receiver tai controller) tuovat valaistukseen älyn, eli käyttöliittymän kautta ajastus- ja ohjelmointimahdollisuuden. Vastaanotin on se tekijä, joka määrittelee sen, mitkä valot tottelevat missäkin ryhmässä. Kun valaisinryhmään lisätään oikeanlainen vastaanotin, niin se on mahdollista yhdistää haluttuun järjestelmään, kuten Philips Hue tai Samsung Smart Thingsiin sillan tai hubin kautta.

Usein on hyvin järkevää asentaa mobiiliohjauksen lisäksi myös seinään kiinnitettävät ohjaimet. Tästä voidaan myös lähteä liikkeelle, jotta valot saadaan toimimaan, vaikka Zigbee-ohjelmointi aiottaisiin tehdä myöhemmin. LedStoressa on useampia valaistuksenohjaukseen sopivia seinähimmentimiä ja ohjauslaitteita, kuten värilämpötilan ja himmennyksen säätämiseen sopivia kaukosäätimiä.

Värilämpötilasäädettävässä valaistuksenohjauksessa voidaan myös toimia langallisen ohjauksen, eli verkkovirtaan kytkettävän ohjaimen, ja langattoman ohjauksen yhdistävällä himmentimellä, jolla voi ohjata neljää värilämpötilasäädettävää valaisinryhmää yhteneväisesti tai erikseen.

Ylärivissä langaton värilämpötilasäädettävien valaisimien langaton ohjauspainike edestä ja takaa. Alarivissä vasemmalla verkkovirtaan kytkettävät langaton ohjain neljälle ryhmälle värilämpötilasäädettäviä valaisimia. Alhaalla oikealla langaton himmennin yhdelle ryhmälle valaisimia.

Zigbee voidaan ottaa käyttöön ilman siltaa tai sillan ja käyttöliittymän kanssa

Olennaista on, että ohjaimet (eli seinäpainikkeet, kaukosäätimet) ja vastaanottimet (eng. receiver tai controller) ovat yhteensopivia eli langatonta Zigbee-protokollaa hyödyntäviä. Yhteensopivuuden tunnistaa tuotteen nimessä olevasta sanasta "Zigbee", ja lisäksi tuotekoodissa on kirjaimet ZG. Zigbee-ohjattavat valaistukset voidaan kytkeä toimintaan myös ilman hubia / siltaa, jolloin yksi painike tai ohjain ohjaa aina yhtä valaisinryhmää langattomasti. Jos halutaan täysi hyöty järjestelmästä, niin tarvitaan silta ja käyttöliittymä, jossa ohjelmoinnit ja ryhmittelyt voidaan tehdä.

LedStoren Zigbee-laitteet sopivat yhteen lukuisien älyvalaistusjärjestelmien kanssa. Voit lukea lisää Zigbeestä verkkokauppamme Zigbee-tuotekategoriassa. Käytämme laitteissamme versiota 3.0, joka on yhteensopiva kaikkien edeltävienkin versioiden kanssa.

Kuvassa olevat kaikki valot saadaan Zigbee-ohjattaviksi. Väriä vaihtava RGB-led-nauha seinustalla tarvitsee oman RGB:lle tarkoitetun Zigbee-muuntajan. Samoin kattoa päin valaiseva valkoinen led-nauha tarvitsee oman muuntajan, jossa vastaanotin sisäänrakennettuna. Kolme tauluja valaisevaa led-spottia, sekä musta riippuvalaisin ohjautuvat langattomasti ensiopuolen vastaanottimilla.

Valaistuksen pariliittäminen ilman siltaa / hubia

Valaistus, kuten led-spotit, paneelit tai led-nauhat voidaan hyvin saada langattomasti toimimaan Zigbee-ohjauksella, kun pariliitos tehdään yhden vastaanottimen/vastaanottimen sisältävän virtalähteen ja yhden painikkeen / ohjaimen välille. Liittäminen voidaan tehdä Touch Link - menetelmällä. Tällöin ei tarvita siltaa eikä käyttöliittymää.

VINKKI: Touch Linkissä yhteys luodaan viemällä ohjain alle 10 cm päähän vastaanottimesta, joten laitteita ei kannata viedä kovin hankaliin asennuspaikkoihin tai  ruuvata käyttöpaikoilleen ennen pariliitoksen tekemistä.

VINKKI: Muista aktivoida ohjaimen virransaanti, poistamalla muovinen suojakalvo pariston välistä. Huomaa myös, että kaukosäätimissä, jotka käyttävät AAA-sormiparistoja, paristot (tarvitaan 3 kpl) eivät sisälly.

Ennen liittämistä on hyvä palauttaa vastaanotin tehdasasetuksiin ns. factory reset. Lähes kaikissa laitteissa vastaanottimeen/ vastaanottimen sisältävissä muuntajissa resetointi tapahtuu kytkemällä virta ja painamalla viidesti prog. painiketta.

Jos laite on resetoitu, niin pariliitosyhteys aktivoituu kytkemällä virta laitteeseen. Jos virtoja ei katkaista välillä tai resetointia ei tehty, pariliitostila aktivoidaan napauttamalla vastaanottimen tai vastaanottimen sisältävän muuntajan opetuspainiketta neljästi (pieni musta painike, jossa lukee prog.). Yhteys on auki 180 sek. Tämän jälkeen siirrytään ohjaimen Touch Link -yhdistämisen toiseen vaiheeseen, ja seurataan ohjetta.

Esimerkki: neljän ryhmän himmenninohjaimet

  • aloitetaan painamalla kerran sitä ryhmää johon halutaan liittää Ohjeen 4. kohta, Touch Link vaihe 3
  • sitten kahta ylimmäistä vierekkäistä nappia (on ja off) kunnes ohjaimen vihreä merkkivalo syttyy Touch link vaihe 4
  • tämän jälkeen painetaan järjestyksessä toista on-painiketta. Led-merkkivalo alkaa vilkkua nopeasti, sitten kuusi kertaa hitaasti, kun yhteys on muodostettu. Myös liitoksessa olevat valaisimet vilkkuvat kaksi kertaa. Touch link vaihe 5

TAI Pikaohjeella, paina vasemmanpuolesesta painikkeesta sitä ryhmää johon haluat tehdä pariliitoksen ja oikeanpuolesesta painikkeesta alinta painiketta yhtäaikaisesti yli sekuntia, niin pariliitostila aktivoituu. Liittääminen kestää noin 10 sekuntia jonka aikana led-merkkivalo painikkeessa, sekä muuntajaan liitetyt valot vilkahtevat.

Löydät koko käyttöohjeen  LedStoren verkkosivuilta neliosaisen ZigBee-himmentimen pariliittämisestä: file:///C:/Users/blogi/Downloads/valo-p4os-zgkyttohjesuomi29.9.2021.pdf. Ohje löytyy myös englanniksi tuotesivulta välilehdeltä Tuoteliitteet.

Olemme tehneet pariliitoksista myös videon joka löytyy linkistä: 24V Zigbee CCT LED muuntaja 100W esittelyvideo, muuntajan paritus himmentimiin 1os, 2os, ja 4os

Suositussa värilämpötilan ja himmennyksenohjaimessa:

  • aloitetaan pitämällä on-painiketta pohjassa, kunnes vihreä led-merkkivalo syttyy, Touch link vaihe 3
  • paina kerran ohjaimen järjestyksessä toista painiketta, on-painikkeen alla. Led-merkkivalo alkaa vilkkua nopeasti, sitten kuusi kertaa hitaasti, kun yhteys on muodostettu. Myös liitoksessa olevat valaisimet vilkkuvat kaksi kertaa. Touch link vaihe 4

Valaistusta ohjataan siis ohjaimesta, periaatteella, yksi vastaanotin + yksi painike.

Pikaohje löytyy myös tälle painikkeelle.

Löydät koko käyttöohjeen LedStoren verkkosivuilta ZigBee CCT-ohjaimen pariliittämisestä file:///C:/Users/blogi/Downloads/valo-p1cct-zgkyttohjesuomi1.10.2021%20(1).pdf

VINKKI: Touch Linkin muodostamisessa vaiheen neljä pitää tapahtua heti, kun ohjaimen merkkivalo on vaiheen kolme lopuksi syttynyt. Muissa vaiheissa ei kannata kiirehtiä.

VINKKI: Jos valot eivät välkähdä onnistuneen liitoksen merkiksi, odota vähintään kolme minuuttia, jotta Touch Link prosessi varmasti loppuu vastaanottimen ja ohjaimen välillä. Epäonnistunut pariliitos johtuu siitä, että joko vastaanotin tai ohjain eivät löydä toistaan. Ne ovat voineet mennä väärään liittymismoodiin, tai ne on jo liitetty johonkin toiseen laitteeseen. Tarkista silloin ensin sähkönsaanti. Laitteiden tulee olla päällä pariliitoksen aikana. Suorita molemmille laitteille tehdasasetusten palautus (reset). Seuraa että resetointi menee läpi ohjaimesta, eli ohjaimesta riippuen merkkivalo välkähtää yleensä kolmesti onnistuneen resetoinnin merkiksi. Vastaanottimien resetoitumisen huomaa siitä, että sen perään liitetyt valaisimet välkähtävät kolmesti. Tee liittämisprosessi rauhallisesti uudelleen.

Valaisimessa voi olla seuraavat ominaisuudet:

  • himmennys, tai on/off-käyttö
  • himmennys ja valkoisen valon värilämpötilasäätö (CCT)
  • himmennys ja värinvaihto (RGB)

Vastaanotin tai vastaanottimen sisältävä muuntaja valitaan sen mukaan, mitkä ominaisuudet valaisimessa on / halutaan valaisimesta käyttöön. Ohjain on yleensä paristokäyttöinen, vapaasti sijoitettava seinäpainikkeen näköinen himmennin/värilämpötilasäädin/värinsäädin. Ne toimivat yhdelle, kahdelle tai neljälle vastaanottimelle. Lisäksi on kaukosäätimiä, mikä helpottaa esimerkiksi RGB led-nauhan värinmäärittelyä, koska säätimessä on visuaalinen väriympyrä.

Ylärivissä Zigbee-kaukosäätimiä, valkoisen valon kylmän valkoisesta lämpimän valkoiseen, ja väriä vaihtavalle RGB led-nauhalle. Kaukosäätimillä voi säätää 1-3 ryhmää valaisimia. Säätimessä on magneetti, jolla se kiinnittyy esim. seinään ruuvattavaan telineeseen. Kaukosäätimet pariliitetään vastaanottimiin, joissa on vastaavat värilämpötilan säätö tai värinvaihtotoiminnot. Alarivissä vasemmalla vastaanotin CCT-säädettäville valaisimille. Keskellä näkyy prog. painike. Oikealla 50W vastaanottimen sisältävä muuntaja (virtalähde). Prog.painike näkyy oikealla alareunassa.

 

Neliosaiseen himmenninpainikkeeseen /ohjaimeen voidaan pariliittää joko vastaanottimen sisältäviä muuntajia, tai kuvassa olevia heikkovirtapuolen vastaanottimia. Painikkeessa valot kirkastuvat painettaessa pitkään I painiketta ja himmenevät painettaessa O painiketta.

 

Omat muuntajat ja ohjaimet värilämpötilasäädettäville ja väriä vaihtaville valoille

Kun halutaan himmentää värilämpötilasäädettäviä valaisimia, ja ohjata niiden värilämpötilaa (valkoisen valon sävyä), niin valitaan näille sopivat muuntajat / vastaanottimet ja himmentimet. Lisäksi tarjolla on väriä vaihtavia led-nauhoja, joiden ohjausta varten valitaan RGB-valaisimille  sopivat muuntajat ja ohjaimet. Lisänä RGB+CCT led-nauha, jonka ohjaamiseen on tarjolla yksi heikkovirtapuolen vastaanotin (SKU Valo-v1236-ZG-40A-CCT-RGB)  ja kaksi eri mallista ohjainta, kaukosäädin (SKU Valo-R3-CCTRGB-ZG) ja seinään kiinnitettävä langaton ohjain (SKU VALO-P1RGBCCT-ZG-W)  (elokuu 2022)

 

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved