Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 2

Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun osa 2

Langaton Zigbee-valaistuksenohjaus tekee mahdolliseksi ajastukset ja eri valaistustilanteet lähes kaikkiin kodin valaisimiin. Tässä kirjoituksessa käydään läpi Zigbee-pariliitoksen luominen hubin / sillan välityksellä, ja annetaan kokemuksen tuomat vinkit tyypillisiin ongelmakohtiin. Käyttöliittyminä toistaiseksi eniten hyvää kokemusta olemme saaneet Samsung Smart Thingsistä ja Philips Huesta (syksy 2021). Valaistukseen voidaan käyttää niin mobiiliohjausta kännykästä / kännyköistä ja tablet-laitteesta, kuin langatonta painikeohjaustakin. Osassa yksi annoimme vinkit valaistuksen langattoman ohjauksen luomiselle, silloin kun hubia ei käytetä. Rinnalle voidaan aina myös asentaa perinteiset johdolliset käyttökytkimet, joista valot saadaan päälle ja pois.

Zigbee-älyvalaistuksen osat, kun halutaan ohjelmoida valaistusta

Valaistuksen perustan luovat tietysti itse valaisimet. Koska LedStore on valaistuksen ammattilainen, niin tuotteemme menevät luonnollisesti valon laatu ja valasimen laatu edellä.  Zigbee-protokollan ja IoT-maailman myötä älyvalaistukseen on tullut uusia mahdollisuuksia, joiden kautta myös meidän valaisimemme ovat hypänneet älyaikaan, laadusta tinkimättä. Samat luotettavat mallit voidaan Zigbee-vastaanottimien ja muuntajien, sekä ohjaimien avulla saada älykotien ohjausvaatimuksiin sopiviksi.

Eniten valaistuksen älyohjauksessa käytetään meidän alasvalojamme, eli spotteja, sekä led-nauharatkaisuja. Kolmas suuri tuoteryhmä ovat nelikulmaiset ja pyöreät led-paneelit. Uutena tuoteryhmänä ovat tulleet led-polttimot, joissa on Zigbee-valmius. Ohjaimena suosittelemme käyttämään polttimoille Philips Huen ohjelmistoa.

ZigBee-virtalähteet ja ohjaimet

Näihin kaikkiin valaisimiin meillä on tarjota Zigbee-ohjaukseen sopivat virtalähteet eli muuntajat, jotka sisältävät Zigbee-vastaanottimen. Valaisimeen tai valaisinryhmään voidaan valita myös pelkkä vastaanotin. Zigbee-vastaanottimet (eng. receiver) tuovat valaistukseen älyn, eli käyttöliittymän kautta ajastus- ja ohjelmointimahdollisuuden. Vastaanotin on se tekijä, joka määrittelee sen, mitkä valot tottelevat missäkin ryhmässä. Kun valaisinryhmään lisätään oikeanlainen vastaanotin, niin se on mahdollista yhdistää haluttuun järjestelmään, kuten Philips Hue tai Samsung Smart Thingsiin.

Vastaanottimen lisäksi usein on hyvin järkevää asentaa mobiiliohjauksen lisäksi myös seinään kiinnitettävät ohjaimet. LedStoressa on useampia valaistuksenohjaukseen sopivia seinähimmentimiä ja ohjauslaitteita, kuten värilämpötilan ja himmennyksen säätämiseen sopivia kaukosäätimiä. Valaistuksenohjauksessa voidaan myös toimia langallisen ohjauksen, eli verkkovirtaan kytkettävän ohjaimen, ja langattoman ohjauksen yhdistävillä himmentimillä, joita on valikoimissamme yhtä mallia.

Kuvassa vasemmalla vastaanottimia ja vastaanotiimen sisältäviä ZigBee-muuntajia. Oikealla neljän ryhmän himmentämiseen soveltuva ohjain. Kaikki vastaanottimet / muuntajat ja painikkeet liitetään hubin kautta verkkoon, jolloin valaisimia voidaan ohjata sekä käyttöliittymästä mobiilisti sekä langattomilla painikkeilla.

Olennaista on, että ohjaimet ja vastaanottimet ovat yhteensopivia eli langatonta Zigbee-protokollaa hyödyntäviä. Jos halutaan täysi hyöty järjestelmästä, niin tarvitaan silta ja käyttöliittymä, jossa ohjelmoinnit ja halutut valaisinryhmittelyt voidaan tehdä. Silta eli bridge on se osa järjestelmää, joka yhdistetään kodin internet-verkkoon. Sitä voidaan kutsua sillan lisäksi sekä koodinaattoriksi, hubiksi, keskittimeksi tai operaattoriksi riippuen valmistajasta.

Vastaanotin tai vastaanottimen sisältävä muuntaja valitaan sen mukaan, mitkä ominaisuudet valaisimessa on / halutaan valaisimesta käyttöön. Ohjain on yleensä paristokäyttöinen, vapaasti sijoitettava seinäpainikkeen näköinen himmennin/värilämpötilasäädin/värinsäädin. Ne toimivat yhdelle, kahdelle tai neljälle vastaanottimelle. Lisäksi on kaukosäätimiä, mikä helpottaa esimerkiksi RGB led-nauhan värinmäärittelyä, koska säätimessä on visuaalinen väriympyrä.

Ylärivissä ZigBee-kaukosäätimiä, valkoisen valon kylmän valkoisesta lämpimän valkoiseen, ja väriävaihtavalle RGB led-nauhalle. Kaukosäätimissä on magneetti, jolla se kiinnittyy esim. seinään ruuvattavaan telineeseen. Kaukosäätimet ja vastaanottimet, joissa on vastaavat värilämpötilan säätö tai värinvaihtotoiminnot pariliitetään hubiin, jotta niitä voidaan ohjata ja ajastaa monipuolisesti.

Yhteensopivuus mm. Philips Huen ja Samsung Smart Thingsin kanssa

LedStoren Zigbee-laitteet sopivat yhteen monien älyvalaistusjärjestelmien kanssa. Voit lukea lisää Zigbeestä verkkokauppamme Zigbee-tuotekategoriassa. Tässä artikkelissa käsitellään Philips Hueta ja Samsung Smart Thingsiä. LedStoren Zigbee-laitteet ovat muille valmistajille ns. kolmannen osapuolen laitteita. Tämä näkyy siinä, että paristokäyttöiset ohjainpainikkeet eivät tule käyttöliittymään näkyviin, mutta pariliitokset ja ohjaintoiminnot toimivat hyvin.

Pidämme Philipsin ja Samsungin käyttöliittymistä, sillä ne ovat selkeitä ja helppokäyttöisiä. Nämä käyttöliittymät mahdollistavat valaistuksen lisäksi myös muiden Zigbee-laitteiden, kuten ilmastointi, AV-laitteet, ilmanpuhdistin, robotti-imuri, kastelujärjestelmä ja kamerajärjestelmä käyttämisen samasta käyttöliittymästä.

Esimerkkki Samsung Smart Things valaistuksen käyttöliittymästä. Vasemmalla keittiön ZigBee-laitteet yhdellä näkymällä ja oikealla keittiötasovalaisimen säätö- ja ajastusliittymät.

Esimerkki Philips Hue mobiilinäkymästä. Vasemmalla kodin eri tilat ja oikealla keittiövalojen säätötila. Väriympyrästä säädetään valkoisen valon värilämpötilaa lämpimän valkoisesta kylmän valkoiseen ja oikeasta reunasta kirkkautta. Automaatiot ovat luonnollisesti myös mahdollisia.

 

LedStoren Paneeli 600 eteisessä sekä värilämpötilasäädettävä CCT led-nauha keittiössä ovat molemmat Zigbee-ohjauksessa mobiilisti sekä seinäpainikkeella ja kaukosäätimellä ohjattavia.

Valaistuksen pariliittäminen siltaa / hubia käyttäen

HUOM! On ensiarvoisen tärkeää että paritusjärjestys on oikea kun käytetään painikkeita JA sovellusta! Mikäli Painike tai muutaja on jo paritettu keskenään tulee ne ensin resetoida!

TIIVISTELMÄ:

 1. Avaa sovelluksen "Hae valaisin"
 2. Laita muuntaja/vastaanotin HUB paritustilaan, vie paritus loppuun (käynnistä virta tai paina Prog. nappia 5 kertaa)
 3. Laita painike HUB paritustilaan (parittuu vaikka ei tule näkyviin sovelluksessa!). Seuraa painikkeen merkkivaloa.
 4. Laita muuntaja/vastaanotin Touchlink paritustilaan (paina Prog. nappia 4 kertaa)
 5. Vie painike muuntajan/vastaanottimen viereen ja aseta se Toucklink paritustilaan (joka napissa eri ohje...)

Valaistus, kuten led-spotit, paneelit tai led-nauhat voidaan hyvin saada langattomasti toimimaan Zigbee-ohjaimilla, kun pariliitos tehdään Zigbee-vastaanottimen ja painikkeen / ohjaimen välille Touch Link - menetelmällä. Tällöin ei tarvita siltaa eikä käyttöliittymää. Tästä menetelmästä kirjoitimme edellisessä blogitekstissä Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun, osa1.

Kun liitetään valaisimet ja ohjaimet hubin / sillan kautta, niin ensin liitetään vastaanottimet ja/tai vastaanottimen sisältävät muuntajat, ja sen jälkeen langattomat ohjaimet. Alla ohje 100W vastaanottimen sisältävän muuntajan pariliittämiseksi hubiin

100W vastaanottimen sisältävän muuntajan lisääminen hubiin

Ennen liittämistä on hyvä palauttaa vastaanottimet ja ohjaimet tehdasasetuksiin ns. factory reset

Yleisimmin resetointi tehdään vastaanottimeen seuraavasti: kytketään virta, jolloin vastaanottimeen johtotetut valaisimet syttyvät. Painetaan viidesti prog. painiketta (pieni musta painike, jonka vieressä lukee prog.), niin valot vilkahtavat kolmesti resetoinnin merkiksi.

Ohjaimissa resetointi tapahtuu ohjaimen esim. CCT säädettävä painike (VaLO-P1CCT-ZG) painamalla kolmesti alimpia painikkeita yhtäaikaisesti, kunnes led-merkkivalo syttyy ja led-merkkivalo vilkkuu kolme kertaa nopeasti onnistuneen resetoinnin merkiksi.

Resetoinnin jälkeen tehdään pariliitos

Resetoinnin jälkeen avataan pariliitosyhteys hubin käyttöliittymästä menemällä haluttuun kohtaan käyttöliittymään määritellyistä huoneista (olet jo luonut itse haluamasi huoneet ja valaisinryhmät hubiin) ja valitse Lisää valoja (Philips HUEssa) ja aloittamalla hakemaan laitetta (Hae). Ohjelmisto löytää vastaanottimen/muuntajan, joka on juuri resetoitu, ja tuo sen numerona näkyviin käyttöliittymään. Samsung Smart Thingsissä lisätään laite merkin mukaan. (Oma koti painikkeen vieressä "+", Lisää ikkuna avautuu, painetaan "Laite", avautuvasta ikkunasta valitaan "Merkin mukaan" Kaikki merkit aakkosissa etsitään "Tint". Lisätään "Valaistus". Samsung Smart Thingsiin lisätään sekä vastaanottimet että ohjaimet tästä "Valaistus" vaihtoehdosta.

VINKKI: Jos käytät valaisimia niin, että niitä ei ole liitetty langattomiin ohjaimiin eikä hubiin, niin aina kun virrat kytketään päälle, niin valaisin vilkkuu kahdesti hitaasti (15 sek. ajan) sillä se menee pariliitostilaan.

 

Neljän ryhmän himmenninohjaimissa pariliitos hubiin tehdään seuraavasti (kuva alla) :

 • resetoi ohjain
 • valitse käyttöliittymästä lisää laite / lisää valaistus
 • ylimmät on/off painikkeet samanaikaisesti pohjaan, kunnes merkkivalo syttyy
 • heti kun merkkivalo on syttynyt paina ylintä off-painiketta kerran. Ilmaisin vilkkuu 5 kertaa nopeasti.
 • HUOM! Seuraamalla säätimen vihreää merkkivaloa, onnistuessa näet että se vilkkuu nopeasti. Epäonnistuessa se vilkahtaa vain kerran. MUTTA parituksen onnituessa painike EI TULE SOVELLUKSEEN NÄKYVIIN EIKÄ LÖYDY! Paritus on silti onnistunut kun kaukosäätimen merkkivalo on vilkkunut nopeasti.

Neliosaisen ohjaimen liittäminen hubiin vaiheittainen ohje.

 

Suositussa värilämpötilan ja himmennyksen säätimessä pariliitos hubiin tehdään seuraavasti (kuva alla):

 • resetoi ohjain
 • valitse käyttöliittymästä lisää laite / lisää valaistus
 • paina on-painiketta kunnes merkkivalo syttyy
 • paina off-painiketta kerran, ja kun paritus on onnistunut kun merkkivalo vilkkuu viisi kertaa nopeasti.
 • HUOM! Seuraamalla säätimen vihreää merkkivaloa, onnistuessa näet että se vilkkuu nopeasti. Epäonnistuessa se vilkahtaa vain kerran. MUTTA parituksen onnituessa painike EI TULE SOVELLUKSEEN NÄKYVIIN EIKÄ LÖYDY! Paritus on silti onnistunut kun kaukosäätimen merkkivalo on vilkkunut nopeasti.

CCT-ohjain verkkoon pariliitosohje vaiheittain.

 

Kun laitteet, sekä vastaanottimet että ohjaimet, on liitetty verkkoon, niin niitä voidaan ryhmitellä ja ajastaa halutulla tavalla käyttöliittymässä. Niitä voidaan myös ohjata ja säätää langattomilla ohjaimilla liittämällä ne Zigbee-valaistuksenohjaus haltuun, osa1 mukaisesti TOUCHLINK metodilla muuntajaan/vastaanottimeen. Tuotteiden yhteydessä LedStoren verkkokaupasta löytyvät käyttöohjeet suomeksi ja englanniksi. Autamme lisäksi mielellämme tuotteiden valinnassa.

Kaikkiin ZigBee-laitteisiin pääsee tutustumaan LedStoren myymälässä Vantaan Koivuhaassa osoitteessa Mesikukantie 16, 01300 Vantaa. Olemme asentaneet Zigbee-ohjauksia myymälään, ja käytämme Philips Hue sekä Samsung Smart Things sovelluksia. 

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved