Onnistuuko olemassa olevaan keittiöön valaistuksen muutos ilman suurta remonttia? Onnistuu. Kun katto ja seinät ovat maalattua kipsilevyä, niin led-nauhavalaistuksen asentaminen on mahdollista ilman suurempia muutostöitä. Uudessa valoasettelussa upotettava led-kisko jatkuu katosta kahtena rinnakkaisena nauhana alas seinälle, johon tehtiin kulmamuodot. Sähköt otettiin mikroaaltouunin syötöstä ja valaistuksen monipuolinen säätö hoituu nappiparistokäyttöisellä seinäsäätimellä. Lue tästä remontin eteneminen ja katso kuvat vaihe vaiheelta!

Värilämpötilasäädettävällä led-valonauhalla helposti muunneltava valaistus

Keittiön valaistusremontissa käytettiin led-nauhana valkoisen valon värilämpötilasäädettävää, korkean värintoistoindeksin (CRI98) SOLO 14,4W led nauhaa. Värilämpötilasäädettävässä (käytämme lyhennettä CCT merkityksessä Changeable Color Temperature) nauhassa on etuna se, että siitä saadaan keittiöön aina oikea tunnelma ulkoa tulevan valon tai halutun tunnelman mukaan. SOLO nauhassa ledit ovat niin pieniä, että pistemäisyyttä ei ole havaittavissa kannelliseen profiiliin asennettuna, vaikka valot olisivat aivan himmeällä. Tässä remontissa käytimme matalaa uppoprofiilia, joka on 25 mm ulkoleveydeltään ja 18 mm upotusleveydeltään. Alla kuvat nauhasta ilman profiilia, esimerkkinä kolme värilämpötilaa, lämmin, neutraali ja kylmä. Asennetussa säätimessä valon värilämpötilan ja kirkkauden saa säädettyä täysin portaattomasti.

SOLO CCT led nauha eri sävyissä
SOLO CCT led nauha eri lämpötiloissa ilman profiilia himmennettynä.

Led-nauha SOLO CCT 14,4 W/m antaa n. 1 000 luumenia valoa metrille ilman kantta. Kansi tasoittaa valon ja vie kirkkaudesta noin 10 %. Keittiöön asennettiin kahteen riviin yhteensä kymmenen metriä led-nauhaa, joten kokonaisluumenit ovat noin 9 000 luumenia. Tilan kokoon suhteutettuna valoa tulee tilaan reilusti, yli 1 000 luksia, mutta valitsimme mieluummin tämä tehokkaamman, sillä sitä voi himmentää tunnelman mukaan. Kirkkauden vaikutelma myös vaihtelee sen mukaan, mikä värilämpötila valosta valitaan.

Led-nauha ja alumiiniprofiili: Valittiin värilämpötilasäädettävä 14,4 W/m ottotehoinen CCT SOLO, nauha, koska valo tulee matalasta, n. 6 mm syvästä uppoprofiilista kohtisuoraan tilaan. Näin ledin pistemäisyys saatiin minimoitua.

Muuntajat ja säätimet: Nauhoille valittiin yhteinen muuntaja, 150 W Zigbee CCT, ja säätimeksi seinämallinen paristokäyttöinen Zigbee-painike, jolla on helppo muuttaa portaattomasti valaistuksen sävyä ja kirkkautta. Zigbee-ominaisuutensa vuosi, nämä voidaan liittää myös osaksi mobiiliohjattavaa älyvalaistusjärjestelmää.

Keittiön led nauhavalaistus tuo linjakkuutta ja mielenkiintoa tilaan Lisäksi valaistusteho on erittäin hyvä Kylmä värilämpötila säädettynä valoihin LedStorefi

Uuden valaistuksen suunnittelu ja valmistelu

Kun tarve ja toive keittiön valaistuksen uusimisesta syntyi, piti selvittää alkutilanne, eli millainen rakenne katossa ja seinissä on. Sähkön olemassa olevat pisteet selvitettiin myös. Muodon suunnitteluun meni jonkin verran aikaa, mietittiin esimerkiksi sitä, että seinäkuviosta ei haluttu liian monimutkaista, eikä se saanut valaista suoraan pöydän ääressä istuvien silmiin. Siksi kuvio päätettiin tuoda noin 60 cm alaspäin katonrajasta.

Mietittiin myös koko tilan uudelleenmaalaamista, mutta päädyttiin vain katon lisälevytykseen ja sen maalaamiseen. Seinällä pienet asennusjäljet tasoitettiin ja hiottiin piiloon. Myös kaapistojen päällä mietittiin, kuinka pitkälle valonauhat tuotaisiin. Ratkaisuksi valittiin tuoda valo seinään saakka, sillä liitosjohdot oli tässä vaihtoehdossa siisteintä piilottaa matalan johtolistan taakse.

Työvälineiksi ja materiaaleiksi ei tarvittu mitään erikoista, ja lähes kaikki työkalut löytyivätkin omasta takaa: jyrsin, johon 18 mm terä ja syvyys 8 mm, käsihiomakone, pölynimuri, suojamuovia, valkoista maalia, tasoitetta, kipsilevyä, ruuveja, pensseleitä. Metallinen L-muotoinen apulista tarvittiin lisäksi rautakaupasta seinän vaakasuorien muotojen jyrsimisessä. Lisäksi käytettiin pientä uppoprofiilin pätkää mittana, jotta levyt saatiin täsmälleen halutun etäisyyden päähän toisistaan. Oikeankokoiseen uraan profiili nimittäin asentuu tiiviisti ilman kiinnikkeitä.

Led-nauhojen ja alumiiniprofiilien valmistaminen ennen asennusta

Tässä remontissa oma LedPaja laittoi tuulemaan, ja työvaiheet olivat seuraavat:

  1. Alumiiniprofiilien leikkaaminen oikean mittaisiksi, ja seinämuodon kulmien jiiriin sahaukset.
  2. Led-valonauhan sovittaminen profiiliin ja leikkaaminen oikeisiin mittoihin.
  3. Led-nauhan seinäkulmien kohtiin lyhyiden kulmajohtojen kolvaaminen.
  4. Led-nauhojen virransyöttöpäähän sopivan mittaisten liitosjohtojen kolvaaminen, jotta ne saadaan liitettyä muuntajaan.
  5. Nauhojen toimivuuden testaus
  6. Pariliitosten tekeminen muuntajan ja ohjaimen välille ja testaus.

Koska alumiiniprofiilit ovat 2,5 metriä pitkiä ja katon pituus reilu 3 metriä, niin alumiiniprofiilit tehtiin kattoon kahdessa osassa ja led valonauha tuli pituuksiin valmiina rullalla. Led-nauha taipuu ns. rullan suuntaisesti, eli katon ja seinän rajalle ei tarvinnut tehdä liitoskolvauksia. Käytännössä siis tehtiin vain yksi kulmaliitoskolvaus per nauha.

Kattovalaistuksen tekeminen

Remontti aloitettiin poistamalla vanha valaisin ja tekemällä uusi levytys kattoon. Olemassa olevan kipsilevyn päälle asennettiin uudet levyt sopivan etäisyyden päähän toisistaan, jotta profiili voidaan vain työntää kiinni uraan.

Keittiön kattoremontti 1 kollaasi 4 kuvaa ledstore.fi
Valaistusasennus alkoi vanhan valaisimen poistolla ja uuden levytyksen tekemisellä kattoon Levyjen väliin jäävän uran leveys mitattiin kohteeseen tulevalla profiililla jotta saatiin täsmällinen rako
Valaistusremontissa vuorossa kipsilevyn työstö. LedStore.fi
Kipsikaton tasoittamista ja hiomista

Seinän työstö, valonauhauran jyrsiminen

Kun katto oli saatu valmiiksi, niin alkoi seinäuran tekeminen. Seinään jyrsittiin 18 mm leveät ja 8 mm syvät urat haluttuihin kohtiin. Jyrsinuran linjaukseen käytettiin apuna seinään ruuvattavaa metallilistaa, jota vasten saatiin suorat urat. Jyrsimen lisäksi yläosan uran tekemisessä piti käyttää apuna käsikäyttöistä terää. Alumiiniprofiili asettui juuri halutulla tarkkuudella uriin. Kun kaikki led profiilit olivat paikoillaan, alkoi led valonauhojen asennus.

Lämpötilasäädettävässä SOLO-nauhassa on lämpöä johtava kaksipuoleinen teippi valmiina. Aluksi pyyhittiin pölyt profiilin pohjalta pois ja sitten liimattiin led valonauhat uraan. Päälle kiinnitettiin diffuuserikansi. Led-profiilien 2,5 metrisen kannen paikoilleen laittaminen aloitettiin eri päästä kattoa, kuin mistä 2, 5 metrisen alumiiniprofiilin asennus oli aloitettu. Näin saatiin tukeva jatkos kattoon, eivätkä alumiinin jatkoskohta ja kannen sauma osuneet kohdakkain. Kun kannen suojamuovi irrotettiin viimeiseksi, niin pinta oli kaunis ja kiiltävä.

Seinään jyrsittiin valonauhalle ja uppoprofiilille suorat urat.

Katon yleisvalaistus on samalla mielenkiintoinen efektivalaistus

Valmis asennustulos on tyylikäs ja toimiva. Katossa vierekkäin olevat nauhat sulautuvat täydellisesti kattoon, sillä uppoprofiilin pinta jää samalle tasolle kuin katon alapinta. Kuviot ovat onnistuneet ja melko helppotekoiset, sillä nauhoissa on vain yksi kolvattava kulma. Kuvissa valoihin on asetettu kylmä värilämpötila.

Valmis uppoprofiiliin asennettu värilämpötilasäädettävä led nauha

Lämpötilasäädettävä led-nauha vaihtuvatunnelmaiseen valaistukseen

Led-valonauhoista vietiin kolminapaiset johdot muuntajille, yhteen muuntajaan menee hienosti kahden led valonauhan johdot. Jos halutaan värilämpötilasäätöä, niin se tulee ottaa huomioon suunnitteluvaiheessa, sillä ominaisuus pitää olla sekä led-nauhassa, led-nauhan muuntajassa, sekä säätimessä.

Värilämpötilasäätö antaa mukavaa tunnelmanvaihtelua tilaan. Esimerkiksi illemmalla voidaan käyttää lämpimämpää valon sävyä ja päiväsaikaan kylmempää.

Kylmäsävyinen CCT led-nauha on raikas ja kirkas.
Kylmäsävyinen CCT led nauha on raikas ja kirkas

Valon kirkkauden ja värilämpötilan voi säätää halutulle Kelvin-tasolle helposti langattomilla ohjaimella. Esimerkiksi lämmintä himmeää valoa vain tunnelman luomiseksi tai hieman neutraalimpaa ja kirkkaampaa valoa, kun halutaan lukea kirjaa tai seurustella olohuoneessa. Säätimenä käytetään langattomasti toimivaa Zigbee-ohjainta, joka paritettiin Zigbee-vastaanottimeen/muuntajaan.

Ohjain eli seinäpainike toimii parisolla ja signaali radiotaajuuksilla jopa 20 metrin päästä. Ylävaloille ja alavaloille laitettiin omat painikkeet, ja molemmat laitettiin Schneider EXXACT kehyssarjan 2 osaiseen kehykseen. Kätevää ja siistiä. Painikkeita on saatavana myös mustana. Painike toimii helppona ohjaimena ja siinä on kaksi muistipaikkaa helppojen lempiasetusten tallentamiseksi ja käyttämiseksi. Pidä vain nappia pitkään pohjassa ja tallennat tilanteen. Kerta painallus tuo tallennetun tilanteen.

Olohuoneen Led valonauhojen ohjaus
Olohuoneen Led valonauhojen ohjaus seinäpainikkeista.

Jos halutaan ajastaa ja ohjelmoida valoa käyttäytymään esimerkiksi auringon päivärytmin mukaan, niin tarvitaan lisäksi vielä Zigbee silta tai hubi, kuten LedStoren oma silta. Myös kaikki yleisimmät älyohjaukset hyödyntävät Zigbee-protokollaa, kuten Philips Hue, Samsung Smart Things tai Homey.

Neutraalin sävyinen valo noin 4 000 Kelviniä sopii hyvin yleisvalaistukseen. Siinä valo ei taitu lämpimään eikä kylmään.
Neutraalin sävyinen valo noin 4 000 Kelviniä sopii hyvin yleisvalaistukseen Siinä valo ei taitu lämpimään eikä kylmään
Valaistus on säädetty lämpimän valkoiselle. Se tuo tilaan rauhallisen tunnelman.
Valaistus on säädetty lämpimän valkoiselle Se tuo tilaan rauhallisen tunnelman

Muita remonttikohteita

Led-nauhan ja alumiiniprofiilin yhdistelmällä saadaan aikaan valtavasti erilaisia valaistusvaihtoehtoja. Esimerkiksi tässä artikkelissa: Epäsuora valo kattoon jälkiasennus profiililla on asennettu led-nauhaa katon rajaan. Profiilin voi asentaa hyvin myös alemmaksi seinälle ilman seinän tai katon muutostöitä.

Taipuisa led-nauha NEON mahdollistaa myös kaarevien muotojen tekemisen kattoon tai seinälle. Lue blogista: Kaarevat muodot ledillä – NEON led-nauha, miten toteutimme tämän projektin.

Voit myös tehdä alas laskettuja elementtejä kattoon, jolloin luot graafisen ja tyylikkään ilmeen, kuten tässä kaksion remontissa.

Led-valojen asiantuntija

LedStore on toiminut led-valaistuksen asiantuntijana jo vuodesta 2010. Meillä on oma tuotesuunnittelu, joten tuotteet ovat teknisesti huippuluokkaa. Keskitymme värilämpötilasäädettäviin ja korkean värintoiston valaisimiin. Teemme vuodessa n. 500 valaistussuunnittelua asiakkaidemme kohteisiin, eli olemme hyvin pulssilla nykytarpeista valaistukseen liittyen.

Tarjoamme palvelun a mittatilaus led nauhoja, eli jokaiselle omien mittojen mukaan led valonauhoja profiilissa.  Myös asennettuna.

Olemme valmiina tukemaan sinua projekteissasi matkan varrella sähköpostitse (myynti@ledstore.fi) ja puhelimitse (045 251 4510). Voit jakaa vapaasti sosiaalisessa mediassa kuvia omista projekteistasi #ledstorefi IG:ssä ja ledstore.fi FB:ssä. Rakastamme nähdä, miten hienoja juttuja ledeillämme tehdään, ja se auttaa tarjoamaan inspiraatiota niille, jotka eivät ole aivan varmoja ledien mahtavuudesta! Tiesitkö, että meillä on jo yli 3 500 kuvaa meidän ledeillä tehdyistä asennuksista galleriassamme!

Linkit led-valojen kuvagallerioihin:

Tuotegalleria: Kuvia tuotteista eri asennuspaikoissa

Epäsuora valo: Epäsuoraa valo eri tiloissa

Huonekohtainen: Valo eri huoneissa

Referenssit: Kokonaiset talot joita on ehditty kuvaamaan

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *