Valon värilämpötila ja sen valinta led valaistuksessa

Valon värilämpötila ja sen valinta led valaistuksessa

Mitä tarkoittaa valon värilämpötila?

Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Värilämpötila vaihtelee punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu että ihminen erottaa värilämpötiloja 2790-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Yksinkertaistettuna valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.

Mitä valon sävyjä led valaisimista on saatavilla?

led_nauha_vesiputous_ledstore-fi
Led nauha 3000K vesiputouksessa.

Yleisimmät led valaistuksessa käytetyt valon värit ovat 2700 K (hehkulampun sävy, lämmin valkoinen), 3000 K (halogeenin sävy, lämmin valkoinen), 4000 K (neutraali valkoinen) ja 5000 K (nk. päivänvalolamput, kylmä valkoinen). LedStoren valikoimiin kuuluu led valaisimia 3000-4000 K väliltä. Pikku hiljaa ovat myös yleistymässä led valaisimet, joissa valaisimen värilämpötilaa voidaan halutessa muuttaa. Tällaisissa valaisimissa on useimmiten kaksi led piiriä, kylmä ja lämmin, joiden sekoitussuhdetta säätämällä valon värilämpötilan säätö on toteutettu.

Kuinka valita oikea valon värilämpötila?

Valon värilämpötilan valinnassa ei ole varsinaisesti oikeaa ja väärää valintaa. Kotikäyttöön tulevissa valaisimissa kannattaa keskittyä valitsemaan itselleen mieluisa valon sävy, sen sijaan että valitsisin esim. päivänvalolamppuja jos ei niistä pidä. Tällä hetkellä oman kokemuksemme mukaan kotikäyttöön ostetaan hieman enemmän 3000 K (lämmin valkoinen) valaisimia, mutta julkisen rakentamisen projekteissa ehdoton ykkönen on 4000 K värilämpötilan valaisimet.

Led nauha 3000K sokkelissa.
Lämmintä puuta, lämmintä valoa (3000K).

Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, että saako kotiinsa laittaa sekä 3000 K valaisimia että 4000 K valaisimia. Tottakai saa ja useimmiten näin tehdäänkin! Tiloista keittiö, kodinhoitohuone, työhuone, eteinen ja kylpytilat valaistaan usein 4000 K neutraalilla valkoisella valolla, joka tekee mielestäni tiloista puhtaan näköisiä. Lämpimän valkoista 3000 K valon sävyä taas käytetään yleensä olohuoneessa, makuuhuoneissa ja ulkona. Toki jos olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa, kannattaa molemmat valaista pääsääntöisesti valaisimilla, joissa on keskenään sama värilämpötila. Toisaalta voidaan myös valaista niin, että kaikki kattovalaisimet ovat sävyä 4000 K ja kaikki sisustusvalaisimet (pöytä- ja jalkalamput) ovat sävyä 3000K. Tällaisella ratkaisulla voidaan luoda kaksi erilaista valaisutilannetta, ilman himmentimiä tai muuta valaistuksen ohjausta: päivisin päällä ovat kattovalaisimet, joissa on tehoa ja valo on virkistävän puhdasta ja iltaisin ”hämärän hyssyä” vietettäessä ja nukkumaan valmistauduttaessa ovat päällä vain sisustusvalaisimet, luomassa pehmeää ja lämmintä valoa.

khh_tyotaso_ledstore-fi
Puhtaan valkoista valoa kodinhoitohuoneessa. Valaistus toteutettu 4000K led nauhalla.

Karkeana sääntönä voi pitää sitä että, jos sisustuksessa käytetyt sävyt ovat kaikki lämpimiä, sopii niiden kanssa paremmin käytettäväksi 3000 K valon sävy, kun taas musta-valko-harmaa sävyisessä sisustuksessa valitaan usein 4000 K. Värilämpötilana 4000 K sopii selkeästi paremmin moderneihin sisustuksiin, kun taas 3000 K sopii erinomaisesti tiloihin, jotka ovat perinteisempiä (esim. mökille, jossa seinät ovat mäntypanelia, en suosittelisi 4000 K sävyä). Valon värilämpötilan kokeminen viihtyisäksi ja miellyttäväksi perustuu kuitenkin jokaisen omiin mieltymyksiin, jonka vuoksi kannattaa tutustua eri sävyihin esimerkiksi meidän myymälässämme, Vantaan Koivuhaassa. Mukaan voi ottaa sisustusmateriaaleja kuten laattoja ja tapettia, mikä helpottaa oikean valon sävyn valintaa. Vaikka valaisimissamme on värintoistoindeksi huippu luokkaa, muuttaa lämmin 3000K valo joitakin kylmiä ja siniharmaita sävyjä vihertävään suuntaan, johtuen valon keltaiseen taittavasta sävystä.

admin
Meet the author / admin

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>