Valon värilämpötila ja sen valinta led-valaistuksessa

Valon värilämpötila ja sen valinta led-valaistuksessa

Mitä tarkoittaa valon värilämpötila?

Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Värilämpötila vaihtelee punaisen ja sinisen välillä, punaisen ollessa asteikon alapäässä (2000 K) ja sinisen sijoittuessa asteikon yläpäähän (12 000-18 000 K). On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja 2290-11000 K välillä. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta illan siniseen hetkeen. Yksinkertaistettuna valon värilämpötila kuvaa siis valon värin sävyä.

Mitä valon sävyjä led valaisimista on saatavilla?

led_nauha_vesiputous_ledstore-fi

Led nauha 3000K vesiputouksessa.

Yleisimmät led-valaistuksessa käytetyt valon värit ovat 2700 K (hehkulampun sävy, lämmin valkoinen), 3000 K (halogeenin sävy, lämmin valkoinen), 4000 K (neutraali valkoinen) ja 5000 K (nk. päivänvalolamput, kylmä valkoinen). LedStoren valaisimissa suurimmassa osassa on tarjolla sekä 3000 K että 4000 K vaihtoehdot. Yleistymässä ovat myös led-valaisimet, joissa valaisimen värilämpötilaa voidaan halutessa muuttaa. Tällaisissa valaisimissa on useimmiten kaksi led-piiriä, kylmä ja lämmin, joiden sekoitussuhdetta säätämällä valon värilämpötilan säätö on toteutettu.

Kuinka valita oikea valon värilämpötila?

Valon värilämpötilan valinnassa ei ole oikeaa ja väärää valintaa. Kotikäyttöön tulevissa valaisimissa kannattaa keskittyä valitsemaan itselleen mieluisa valon sävy, sen sijaan että valitsisi esim. päivänvalolamppuja jos ei niistä pidä. Oman kokemuksemme mukaan kotikäyttöön ostetaan hieman enemmän 3000 K (lämmin valkoinen) valaisimia, mutta julkisen rakentamisen projekteissa ehdoton ykkönen on 4000 K värilämpötilan valaisimet.

Epäsuorasti valaiseva, 3000K led-nauha antaa valoa ja tunnelmaa sekä korostaa lämpimänsävyistä puukattoa.

Yksi yleisimmistä kysymyksistä on, että saako kotiinsa laittaa sekä 3000 K valaisimia että 4000 K valaisimia. Tottakai saa ja useimmiten näin tehdäänkin! Tiloista keittiö, kodinhoitohuone, työhuone, eteinen ja kylpytilat valaistaan yhä useammin 4000 K neutraalilla valkoisella valolla, joka tekee mielestämme tiloista puhtaan näköisiä. Lämpimän valkoista 3000 K valon sävyä taas käytetään yleensä olohuoneessa, makuuhuoneissa ja ulkona. Toki jos olohuone ja keittiö ovat samaa tilaa, kannattaa molemmat valaista pääsääntöisesti valaisimilla, joissa on keskenään sama värilämpötila. Toisaalta voidaan myös valaista niin, että kaikki kattovalaisimet ovat sävyä 4000 K ja kaikki sisustusvalaisimet (pöytä- ja jalkalamput) ovat sävyä 3000K. Tällaisella ratkaisulla voidaan luoda kaksi erilaista valaisutilannetta ilman himmentimiä tai muuta valaistuksen ohjausta: päivisin päällä ovat kattovalaisimet, joissa on tehoa ja valo on virkistävän puhdasta ja iltaisin "hämärän hyssyä" vietettäessä ja nukkumaan valmistauduttaessa ovat päällä vain sisustusvalaisimet, luomassa pehmeää ja lämmintä valoa.

Kodinhoitohuoneessa neutraalin sävyistä 4000K valoa.

Karkeana sääntönä voi pitää sitä että, jos sisustuksessa käytetyt sävyt ovat kaikki lämpimiä,  niiden kanssa sopii paremmin käytettäväksi 3000 K valon sävy, kun taas musta-valko-harmaa sävyisessä sisustuksessa valitaan usein 4000 K. Värilämpötilana 4000 K sopii selkeästi paremmin moderneihin sisustuksiin, kun taas 3000 K sopii erinomaisesti tiloihin, jotka ovat perinteisempiä. Esimerkiksi mökille, jossa seinät ovat mäntypanelia, emme suosittelisi 4000 K sävyä.

Valon värilämpötilan kokeminen viihtyisäksi ja miellyttäväksi perustuu kuitenkin jokaisen omiin mieltymyksiin, minkä vuoksi kannattaa tutustua eri sävyihin esimerkiksi meidän myymälässämme, Vantaan Koivuhaassa. Mukaan voi ottaa sisustusmateriaaleja, kuten laattoja ja tapettia, mikä helpottaa oikean valon sävyn valintaa.

 

Valon värisävysäädettävät valaisimet sopivat tiloihin, joissa halutaan säätää valon värilämpötilaa tunnelman ja tarpeen mukaan. Alla olevassa esimerkissä portaikko ja harmaaksi maalatut seinät hehkuvat eri sävyissä kylmän ja lämpimän ja valon värisävyn vaihdellessa. Vaikka värintoistoindeksi, CRI on valaisimissamme huippuluokkaa, lämmin 3000K ja alle valon värisävy muuttaa kylmiä ja siniharmaita sävyjä vihertävään suuntaan, johtuen valon keltaiseen taittavasta sävystä. Kylmät värilämpötilat taas korostavat harmaan seinän sinisiä sävyjä.

Lue lisää värilämpötilasäädettävistä tuotteista verkkokaupassamme:

Värilämpötilasäädettävä CCT-led-nauha portaiden askelmien alapinnassa vaikuttaa koko portaikon ilmeeseen.

 

 

Jakaa:

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn
On Key

Aiheeseen liittyvät julkaisut

Led ulkovalaisimet.

LED ulkovalaisimet valaistuksessa

LED ulkovalaisimet kestävät katsetta ja valaisevat pihaa ja luontoa kauniisti. Erityisesti pimeinä vuodenaikoina ulkovalaisimet ovat paljon päällä, jolloin halogeeni- ja loisteputkivalaisimien vaihtaminen LED valaisimiin on

Himmennettävä LED lamppu ja sen edut

Himmennettävä LED lamppu kehittyy LED on yksi nopeiten kasvavista teknologioista maailmassa. LED teknologia on kasvanut hurjaa vauhtia ja jo nyt se on mullistanut täydellisesti valaistusmaailman.

Kun LED putki tuli toimistoon

LED putki toimistoon on nykyaikaa. Tänä päivänä toimistoihin laitetaan vanhojen välkkyvien ja sirisevien loisteputkien tilalle laadukkaat LED putket. LED putkemme sopivat yli 90% vanhoista rungoista.

Ledit, joissa on korkea CRI eli värintoistoindeksi

Värintoistoindeksi CRI, englanniksi colour rendering index Korkealaatuisissa LED-valoissa on myös korkea värintoistoindeksi, eli CRI. Hyvä värintoistoindeksi (CRI) kotikäytössä on yli 90, ja nykyään monissa valaisimissa

© Lamppukauppa Led Store Oy. 2021 All Rights Reserved